Hlavní obsah

Do Rady ČT chce mluvčí Jurinová i lidovecký poslanec Tollner

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O šest míst v Radě České televize (ČT), která se uvolní 28. května, se uchází celkem 38 kandidátů. Jsou mezi nimi i čtyři dosavadní členové rady, kterým končí mandát, konkrétně Milan Badal, Dobromil Dvořák, Jiří Prokeš a Jiří Voráč. Objevují se však i další známá jména.

Článek

Mezi uchazeči jsou mimo jiné kritik Josef Mlejnek, mluvčí motolské nemocnice a bývalá moderátorka zpráv Novy Eva Jurinová, ekonomický analytik Vladimír Pikora a publicista a bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Miloše Zemana a Stanislava Grosse Zdeněk Šarapatka. Dále lidovecký poslanec Pavel Tollner, publicista Petr Žantovský, exčlenové Rady ČT Zdeňka Hůlová a Ladislav Miler nebo zástupce e.statu Josef Pavlata.

Kandidáti se ve středu představili poslancům volebního výboru Sněmovny v několikaminutovém veřejném slyšení a zodpověděli dotazy. Řeč byla většinou o vzdělávací a výchovné funkci televize, o zpravodajství a co znamená pojem veřejnoprávnost. Volební výbor Sněmovny pak přerušil své jednání do 28. dubna, poslanci by chtěli zvolit nové radní na květnové schůzi.

Radu ČT čeká v následujících dnech důležitý krok– zahájení výběrového řízení pro volbu generálního ředitele ČT. Dosavadnímu šéfovi televize Jiřímu Janečkovi končí šestiletý mandát 16. července. Podle slov předsedy volebního výboru Sněmovny Petra Tluchoře (ODS) by konečný výběr ředitele měla provést obměněná rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám