Hlavní obsah

Volnému vstupu do galerií a muzeí v Česku brání politici

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pařížský Louvre zavedl volný vstup pro návštěvníky do 26 let každý pátek od 18 do 22 hodin, pro mládež do 18 let je největší muzeum umění světa otevřeno zdarma po všechny dny. Madridské Prado má vstup zdarma každý den pro všechny zájemce od 18 do 20 hodin a ve svátcích od 17 do 20 hodin.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Národní galerie Milan Knížák

Článek

Londýnská Národní galerie a také irská Národní galerie v Dublinu je pro všechny zájemce trvale zdarma. Národní muzeum v polské Varšavě je každou sobotu otevřeno pro všechny bez placení vstupného, Muzeum krásných umění v Budapešti má volný vstup pro občany nad 70 let a pro předem ohlášené skupiny studentů do 26 let.

Volný vstup není dar. Provoz všech institucí je placen z daní a z těchto prostředků jsou nakupována i díla. Umožnit lidem, aby viděli to, na co si každoročně platí, je tak v mnoha státech považováno za slušnost.

U nás jen první středu v měsíci

„K zavedení volného vstupu u nás není politická vůle,“ řekl generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák.

V NG zatím platí, že v době od 16 do 18 hodin je vstupné poloviční a každou první středu v měsíci je od 15 do 20 hodin volný vstup. Jen v několika málo vybraných dnech není vstupné po celý den, letos to bylo nebo bude celkem pětkrát. Základní vstupné do jednotlivých nejatraktivnějších stálých expozic Národní galerie je 160 nebo 150 Kč, to jest tolik, kolik v Madridu zaplatíte za celé Prado.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám