Hlavní obsah

Nejvlivnějším mužem britské hudební historie je Blackwell, který objevil Marleyho i U2

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chris Blackwell, zakladatel slavné značky Island Records, byl v Londýně vyhlášen nejvlivnějším mužem za 50 let historie britského hudebního průmyslu. Časopis Music Week mu titul udělil po pečlivém výběru ze seznamu dvaceti světoznámých osobností v oboru, mezi kterými nechyběl ani manažer Beatles.

Článek

Kromě Blackwella v nominacích na cenu figurovala taková esa jako producent a manažer Beatles (Sir George Martin a Brian Epstein), duchovní otec festivalu Glastonbury Michael Eavis, promotér Harvey Goldsmith, zakladatel firmy Virgin Richard Branson a manažer Led Zeppelin Peter Grant.

Chris Blackwell se osobně ceremonie nemohl zúčastnit, ale poslal za sebe zástupce a zaslal také video vzkaz, v němž čestnou cenu označil za "neuvěřitelnou".

Posmrtně ocenili irští U2 Roba Partridge z Island Records, který ve firmě poprvé navrhl podepsat smlouvu s touto kapelou, jež dnes platí za jednu z nejslavnějších na světě. Zpěvák Bono o něm řekl: "Věřil v nás dříve, než jsem začali věřit my sami."

Zpěvačka Duffy

FOTO: Bez zdroje

Během ceremonie vystoupila např. novopečená britská soulová hvězda Duffy, jejíž propagátorka  Jeanette Leeová získala titul manažerka roku. Ocenění uděluje magazín Music Week, který si připomíná 50 let existence. V roce 1959 vznikla i společnost Island Records, kterou Blackwell založil s jedním tisícem liber v kapse. Postupně získal umělce jako Jimmy Cliff, Traffic a Roxy Music.

Do dějin vstoupil jeho pobyt na Jamajce v roce 1972, kde se poprvé setkal s Bobem Marleym, nejslavnějším reggae umělcem všech dob. V roce 1989 Blackwell label prodal a dnes na něm vydávají hvězdy jako Amy Winehousová či Portishead.

Pozoruhodnou shodou náhod se ve stejné době (1959) rozjížděly nejvýznamnější světové labely, které určovaly trendy šedesátých a sedmdesátých let. Kromě Island Records se v USA zrodil Motown a také jižanský Stax.

Reklama

Výběr článků

Načítám