Hlavní obsah

Rekordní nákup: stát získal jedinečného Škrétu a Brandla

Právo, Peter Kováč

Pražská Národní galerie z prostředků ministerstev kultury a financí ČR zakoupila soubor devíti významných obrazů starých mistrů z bývalé sbírky, kterou na začátku 19. století shromáždil kníže Antonín Isidor z Lobkovic. Za malby bylo zaplaceno 27,3 miliónu Kč, což není mnoho, vzhledem k tomu, že jde o unikátní poklady, zejména pokud jde o české baroko.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podobizna Petra Brandla

Článek

„Nedovedu si představit, že by největší státní sbírka neměla obrazy jako je sv. Martin na koni od Karla Škréty nebo Brandlovu tzv. Lobkovickou podobiznu“, řekl pro Právo ředitel sbírky starého umění NG Vít Vlnas.

Obrazy byly delší dobu vystaveny ve Schwarzenberském paláci jako dlouhodobá zápůjčka. Jednání s restituentem Antoinem Otakarem Lobkowiczem, žijícím trvale ve Švýcarsku, trvala galerii téměř čtyři roky. Majitel si nechal vybrané obrazy ocenit předními evropskými aukčními síněmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podobizna Petra Brandla

Podobizna Petra Brandla

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Jednání byla vždy korektní a otevřená“, řekl Vlnas a dodal: „Měli jsme od něj zapůjčeno 19 obrazů a polovinu z nich jsme chtěli koupit. Takže počáteční dohoda nebyla nijak složitá.“

Zakoupená díla českého barokního umění uvidí od úterý diváci ve stálé expozici ve Schwarzenberském paláci, obrazy evropských mistrů, jako je třeba Madona s kosatcem od napodobitele Albrechta Dürera, Nanebevzetí Panny Marie od Sebastiana Ricciho nebo Sv. Šebestiána od Antonia Zanchiho, najdou zájemci v kolekci Šternberského paláce. Vzhledem k celkové sumě, za niž byl soubor zakoupen, jde o finančně nejnáročnější akvizici Národní galerie v Praze na poli starého umění po roce 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám