Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej zůstává na Moravě do konce června

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoliv o rok, jak bylo v minulosti zvykem, ale jen na šest měsíců mají v Moravském Krumlově na Znojemsku šanci na setrvání slavné Muchovy Slovanské epopeje. Přesto by mohla pobýt na zámku ještě déle.

Článek

„Dohodli jsme se, že epopej zůstane v Moravském Krumlově do 30. června. K dalšímu osudu se pražský magistrát nevyjádřil s tím, že to nechává na Galerii hlavního města Praha. A také odtud jsou signály vcelku příznivé, řekli nám, že si dovedou představit, že epopej bude u nás i po tomto datu,“ informoval starosta Jaroslav Mokrý (ODS).

Ke spokojenosti chybí dořešit ještě jeden problém. Vzhledem k avizovanému stěhování epopeje ukončil vlastník zámku, společnost Incheba, městu pronájem prostor na zámku.

„Nájem prostor má skončit 30. dubna. Oslovili jsme Inchebu s žádostí o prodloužení nájmu. Výsledek ale ještě není,“ řekl starosta. Podle něj je ideálním řešením smlouva na dobu neurčitou se šestiměsíční výpovědní lhůtou.

S vývojem situace je zatím starosta spokojen. Zachování slavné kolekce obřích pláten je v souladu s obsahem petice, kterou obyvatelé regionu protestovali proti avizovaném stěhování Muchovy tvorby do Prahy. Měla skončit v Křižíkově paláci i přesto, že se Praha zavázala, že pro díla vybuduje samostatné výstavní prostory. Na Moravu měla náhradou za epopej zamířit jiná, podle pražských galeristů neméně atraktivní díla. Návštěvníci města se na slavné obrazy mohou přijet podívat již v březnu, kdy budou o víkendech přístupné.

Reklama

Související články

Praha může přijít o Muchovu epopej

Pokud se pražský magistrát během několika týdnů nerozhodne pro výstavbu nového pavilónu na pražském Výstavišti, hrozí mu, že přijde o Slovanskou epopej Alfonse...

Výběr článků

Načítám