Hlavní obsah

Italský historik tvrdí, že objevil nový portrét mistra Leonarda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský historik Nicola Barbatelli tvrdí, že ve sbírce své rodiny našel dosud neznámý portrét renesančního génia, mistra Leonarda da Vinci. Malý obrázek o rozměrech 61 x 43 centimetrů byl považován za obrázek jiného velikána - astronoma Galilea Galilei.

Článek

Barbatelli oznámil, že při bližším ohledání našel na zadní straně obrázku nápis: Pinxit Mea, ale napsaný pozpátku - to by odpovídalo "šifře" mistra Leonarda, jeho obchodní značce.

Dosud byl za autentický autoportrét Leonarda da Vinci uznávána jen skica provedená uhlem z roku 1512, která je uložena v turínské knihovně. Barbatelliho obrázek bude nyní podroben analýze. Nicméně ředitel muzea Leonarda da Vinci Alessandro Vezzosi prohlásil, že jde o originální dílo z období renesance. 

Je údajně možné, že autorem portrétu byl Cristofano dell' Altissimo, který je autorem portrétu da Vinciho, který visí v galerii Uffizi ve Florencii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám