Hlavní obsah

Výstava komiksů Czech Made? upozorňuje na pracovní zneužívání cizinců

Právo, hh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S otázkou Czech Made? přišlo devět komiksů českých kreslířů, které na základě novinářských reportáží mapujících skutečné životy osob přijíždějících k nám za prací. Autoři připomínají časté zneužívání cizinců na trhu práce. Otazník v názvu projektu Czech Made? upozorňuje na to, že za známkou kvality se často skrývá mnohahodinová dřina anonymních cizinců.

Článek

V komiksech umělci zachytili třeba život Alžířana rozdávajícího letáky, Ukrajinky pečící v Karlových Varech koblihy, slovenských Romů na stavbách nebo dívek z východní Evropy končících jako prostitutky.

Akci organizuje Multikulturní centrum Praha. Umělci svými díly posílají veřejnosti otázku, zda za oblíbenou značkou Czech Made, tedy Vyrobeno v Česku, jsou skutečně odpovídající pracovní podmínky pro dělníky – cizince. Doprovodnými texty u kreseb pak vysvětlují, jak u nás (ne)fungují zákony, které by je měly před vykořisťováním chránit.

Výstava je k vidění do 27. února na pražském náměstí Republiky před nákupním centrem Palladium, od 3. do 20. března se přesune do brněnského Domu pánů z Lipé, od 24. března do 17. dubna bude k vidění na nádraží Svinov v Ostravě. Skončí ve Štrasburku na půdě Evropského parlamentu.

Komiksy vyšly také knižně, stojí 130 korun.

Reklama

Související články

Láska a smrt Násira Alího

Marjane Satrapiová (1969) se českému čtenáři představila loni a předloni dvoudílnou „knihou zrání“ s titulem Persepolis: v ní se hrdě a v suverénní vizuální...

Inspirace komiksovou kulturou v interiéru

Možná jste fandy komiksů a chtěli byste, aby vás oblíbení hrdinové doprovázeli i v dobrodružstvích všedních dnů. Proč ne? Interiéry můžeme zařídit přesně podle...

Výběr článků

Načítám