Hlavní obsah

David Černý je autorem plastiky, jež byla zdrojem mystifikace na ČT 24

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Skvělá mystifikace se podařila pražskému Divadlu Na zábradlí (DNZ). V dopoledním vysílání ČT 24 v sobotu 7. února Z metropole zinscenovali herci s ředitelkou Doubravkou Svobodovou reportáž o vážné roztržce souboru, jejíž příčinou je plastika Davida Černého umístěná na budově divadélka na Anenském náměstí.

Foto: Jakub Deml, Právo

Autorem plastiky na budově divadla na Anenském náměstí je David Černý.

Článek

Součástí mystifikace byl i údajný omluvný dopis od Černého poslaný z Floridy, kde „pobývá u přítele Járy“. Pravdivé jádro hry s diváky ČT 24 tkví v tom, že plastika na zdi je skutečně od Davida Černého, který ji divadlu věnoval k 50. výročí založení loni v prosinci.

Divadlu bylo líto, že nevzbudila takový ohlas jako Černého Entropa v Bruselu, a tak si vymyslelo názorovou krizi rozdělující soubor a ohrožující uměleckou práci souboru i post ředitelky divadla.

„Nenapadlo mě, že by to diváci mohli vzít vážně. Bylo absolutně jasné, že jde o legraci. Ale pokud někdo reportáž začal sledovat třeba až od poloviny, je možné, že si nebyl jistý a raději k nám zavolal a ujistil se, jak to opravdu je,“ řekla Právu ředitelka DNZ Doubravka Svobodová.

A splnila mystifikace účel? „Asi ano. Ne že by si té naší plastiky nikdo předtím nevšiml, ale od soboty se pod ní shromažďovali lidé, ukazovali si na ni a komentovali ji. Teď už to opadá.“ O tom, že by mystifikaci dotáhlo divadlo do konce a plastiku po vzoru Bruselu zakrylo černou látkou, ale ředitelka neuvažuje. „Upřímně řečeno, nemáme na to ani moc času, spíš se věnujeme divadlu. Ale svůj účel to splnilo,“ komentovala Svobodová.

Reklama

Související články

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník...

Výběr článků

Načítám