Hlavní obsah

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Právo, Kateřina Farná, Peter Kováč

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník David Černý s týmem svých spolupracovníků.

Foto: Reuters

Entropa instalovaná v Bruselu.

Článek

Přestože kompletní instalace nebyla do středy večer zcela hotova, dílo už několik dní vyvolává živé polemiky. To, co mělo Evropu symbolicky pod českým vedením spojovat, ji rozděluje.

Premiér se k dílu zatím nevyjádřil

Tiskový mluvčí Mirka Topolánka pro předsednictví ČR v Radě EU Jiří F. Potužník včera Právu řekl: „Pan premiér zatím dílo neviděl, ale řekl, že až se dostane do Bruselu, byl by rád, kdyby tam ještě bylo, aby si ho mohl prohlédnout a udělat si na ně názor. A aby také zjistil, co na tom koho rozesmálo, nebo popudilo.“

Na dotaz, zda má informace, proč nebylo na umělecký projekt vyhlášeno standardní výběrové řízení, odpověděl: „To vůbec nevím, tohle jsme objednávali někdy před rokem. Není to alibismus, ale šlo to přes úřad pana vicepremiéra Vondry. Premiér tyhle věci neví, vicepremiér na to měl jistě nějakou agenturu.“ Vyjádření Vondrova úřadu se včera Právu získat nepodařilo.

Protesty z Bulharska a Slovenska

Černého objekt budí rozpaky, u někoho až zděšení, posílají se kvůli němu protesty nejen z Bulharska, ale i ze Slovenska. Z představy Davida Černého, která jako u každého umělce bude vždy velmi subjektivní a emotivně zaujatá, se stalo politikum. Je dokonce považováno za jakési oficiální stanovisko politických reprezentantů českého předsednictví v EU.

Český vicepremiér Alexandr Vondra včera Černého dílo ve Štrasburku hájil. „Projekt Entropa je umění. Nic víc, nic míň. Za poslední dva dny vyvolalo spíše pozitivní reakce. Lidé reagují tak, jak se to děje na jiných výstavách,“ řekl Vondra ČTK.

Podle informací v médiích si projekt objednala česká vláda a dílo si po dobu vystavení pronajala za 1,3 mil. korun. Informace jsou v tomto ohledu kusé. Obecně se má za to, že za vznikem Černého objektu stojí český podnikatel Zdeněk Bakala.

Sponzor OKD

Sponzorský dar však poskytla společnost New World Resources (NWR), která je vlastníkem OKD. Její tiskový mluvčí Vladimír Bystrov Právu řekl: „Zdeněk Bakala je jen jeden z akcionářů společnosti NWR. Firma poskytla sponzorský příspěvek ve výši necelých 10,5 miliónu korun k realizaci Černého díla, a to na oficiální výzvu místopředsedy vlády Alexandra Vondry.“ Dodal, že firma nijak nezasahovala do výběru autora projektu.

Dnešního odhalení plastiky by se měl zúčastnit David Černý a dva další spoluautoři, výtvarník Krištof Kintera a umělecký teoretik Tomáš Pospiszyl. Entropa je prezentována jako dílo 27 umělců ze zemí EU, ale to si Černý vymyslel a je to součástí jeho umělecké mystifikace. „Jednotlivé státy tak ve skládačce EU reprezentují neexistující umělci. Mají svá jména, uměle vytvořené identity a někteří vlastní webové stránky,“ píše na svých internetových stránkách.

Za to, že tímto mohl českého premiéra Mirka Topolánka, vicepremiéra Alexandra Vondru, ministra Karla Schwarzenberga a jejich úřady uvést v omyl, se Černý oficiálně omluvil. Výtvarníkova omluva však nic nemění na tom, že přiznání toho, že identita 26 umělců ze členských států EU je falešná, Vondru šokovalo. Jakmile skončí instalace Entropy v Bruselu, měla by být vystavena také v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám