Hlavní obsah

Žádaný, zapomenutý, znovuobjevený Hans Rottenhammer

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod titulem Žádaný, zapomenutý, znovuobjevený představuje pražská Národní galerie ve Šternberském paláci tvorbu německého rodáka Hanse Rottenhammera (1564–1625), opomíjeného malíře doby pozdního manýrismu.

Článek

Jde o reprízu úspěšné výstavy, která se loni konala na německém renesančním zámku Brake v Lemgu u Hannoveru.

Rottenhammer měl přátelské vztahy s císařem Rudolfem II. a pro jeho pražské sbírky vyhledával jako umělecký agent obrazy slavných mistrů. Právě on patrně zprostředkoval nákup Růžencové slavnosti Albrechta Dürera a organizoval její převoz z Benátek do Prahy.

Malíř dostával četné zakázky i od bankéřské rodiny Fuggerů, mantovského vévody Ferdinanda Gonzagy a bavorského vévody Wilhelma V.

Inspirace v pozdní renesanci

Ve své době Rottenhammer proslul především jako autor drobných kabinetních obrazů malovaných na mědi s křesťanskými a mytologickými náměty, které se v mnohém inspirovaly odkazem pozdní italské renesance. Jeho tvorba měla ohlas v mnoha zemích od Itálie až po Nizozemí a znal ji třeba i Petr Paul Rubens. Jako čtyřicátník Rottenhammer propadl alkoholu a poslední léta života strávil v chudobinci.

Těžištěm pražské komorní výstavy je série děl zapůjčených ze zahraničních sbírek, které byly takto poprvé shromážděny, aby rehabilitovaly renomé kdysi žádaného malíře. Samostatný oddíl je věnován Rottenhammerovým kresbám a grafikám z majetku pražské Národní galerie.

Hans Rottenhammer

Šternberský palác v Praze do 22. února, denně kromě po 10–18 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

První letošní aukce začíná Braquem

Ve velkém sále pražského Žofína se v neděli uskuteční první letošní aukce obrazů a její největší atrakcí bude prodej nádherného zátiší, které namaloval klasik...

Výběr článků

Načítám