Hlavní obsah

Na Sundance se představí i Bohdan Sláma

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americkém filmovém festivalu Sundance, který začíná 15. ledna v Park City, se představí i český režisér Bohdan Sláma. Byl vybrán na prestižní přehlídku 10 Directors to Watch pořádanou americkým časopisem Variety.

Článek

Redaktoři Variety vyberou každý rok deset výjimečných režisérů z celého světa, na které by si mělo publikum podle jejich názoru „dávat pozor“.

Společně s Bohdanem Slámou se tak v neděli 18. ledna na panelu moderovaném Stevenem Soderberghem představí i čerství držitelé evropských filmových „Oscarů“ Matteo Garrone (Gomorra) a Steve McQueen (Hlad). V minulých letech byli mezi vybranými režiséry např. Cristian Mungiu (4 měsíce, 3 týdny a 2 dny), Christopher Nolan (Temný rytíř), Alejandro Gonzalez Inarritu (21 gramů), Fernando Meirelles (Město bohů) nebo George Clooney (Dobrou noc a hodně štěstí).

"Tato významná událost by měla podpořit uvedení filmu Venkovský učitel v USA, které americký distributor snímku, společnost Film Movement, plánuje na konec března letošního roku. Ve stejné době uvede film do kin ve Francii společnost Memento Film a v Německu distributor předchozích Slámových filmů Neue Visionen," uvedla Klára Mixová z PR agentury 4press.

Zájem projevila Amerika i Austrálie

Venkovského učitele se podařilo prodat do řady evropských zemí a dále do USA, Austrálie, Mexika a Jižní Ameriky. Drama o lásce a odpuštění, které je umístěno do české současnosti, je podle režiséra mezinárodně srozumitelné. 

Kritikou oceňovaný film sleduje pražského učitele, který utíká na vesnici ve snaze vyrovnat se se svou homosexualitou. Seznámí se s osamělou tvrdě pracující statkářkou a jejím synem a v kritickém okamžiku selže, když se do nedospělého syna zamiluje. Matka, která o učitelově orientaci neví, se naopak zamiluje do něj a jejich vztahy se tragicky propletou.

Film byl uveden i na nejslavnějších světových festivalech v Torontu a v Benátkách, kde běžel v rámci doprovodné sekce Venice Days. Film získal také dvojnásobné ocenění na loňském filmovém festivalu ve Stockholmu – Zuzana Bydžovská získala za roli Marie cenu pro nejlepší herečku, cenu za nejlepší kameru porota přiřkla kameramanovi Diviši Markovi.

Reklama

Související články

Pavel Liška jako venkovský učitel

Na hlavním nádraží v Lipsku, jednom z největších vlakových nádraží v Evropě, skončilo natáčení filmu scenáristy a režiséra Bohdana Slámy Venkovský učitel....

Výběr článků

Načítám