Hlavní obsah

O cenu za nejlepší scénář budou bojovat Coenové s Woody Allenem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení amerických scenáristů vyhlásilo nominace na nejlepší scénáře roku. Ocenění se tradičně uděluje 7. února před Oscary. Letos se utkají například Joel a Ethan Coenovi (Po přečtení spalte) a Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona).

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Scénárista a režisér Woody Allen

Článek

Coenové obdrželi cenu minulý rok, ale slavnostní večer byl zrušen kvůli stávce scenáristů, takže se to dozvěděli jen formou suché tiskové zprávy. V kategorii původní scénář byly nominovány také filmy Milk, The Visitor and The Wrestler.

:.Scarlett Johanssonová ve filmu Vicky Cristina Barcelona (recenze zde)

Allenova komedie o ztrátě iluzí Vicky Cristina Barcelona sleduje s typickým allenovským filozofickým nadhledem a ironií dvojici Američanek v Barceloně. Vážná Vicky (Rebeka Hallová) i potrhlá svobodomyslná Christina (Scarlett Johanssonová) se zapletou s místním umělcem, který se ale nedokáže odtrhnout od své psychicky labilní bývalé partnerky (Penelope Cruzová). Šílený kolotoč vášní Allen nabourává svými komentáři.

Černá absurdní komedie bratří Coenů Po přečtení spalte bude v ČR uvedena 15. ledna. Slavného Brada Pitta představuje v netypické a vydařené roli nepříliš inteligentního trumbery, který se snaží se spolupracovnicí z fitness centra vydírat zkušeného analytika CIA. Film je gejzírem komických scén, i když jako celek působí lehce zmateně.

:. Brad Pitt ve filmu Po přečtení spalte (recenze zde)

V oblasti adaptovaných scénářů je nominován komerční trhák Temný rytíř bratrů Christophera Nolana a Jonathana Nolana a dále Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Milionář z chatrče, Pochyby a Duel Frost/Nixon.

V oblasti "dokumentárního scénáře" mají šanci Valčík s Bašírem, Boogie Man: The Lee Atwater Story, Chicago 10, Fuel a konečně Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson.

Reklama

Výběr článků

Načítám