Hlavní obsah

Coldplay opět obviněni z ukradení písně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská skupina Coldplay má další problém. Podle BBC byla obviněna z plagiátorství slavným kytaristou Joem Satrianim. Žaloba týkající se písně Viva La Vida leží u soudu v Los Angeles. Podobné obvinění nepadlo poprvé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Coldplay v pražské O2 Aréně

Článek

Satriani tvrdí, že Viva La Vida obsahuje podstatnou část z jeho instrumentálky If I Could Fly z roku 2004, a žádá náhradu škody. Autorství písně Viva La Vida je rozděleno mezi čtyři členy skupiny, zpěváka Chrise Martina, baskytaristu Guye Berrymana, kytaristu Johnnyho Bucklanda a bubeníka Willa Championa.

Skupina Coldplay je letos nominována na Grammy v několika kategoriích, nicméně to neznamená, že by byla obecně odborníky považována za výjimečnou. Část kritiky dlouhodobě považuje jejich tvorbu za velmi neoriginální, prvoplánovou a nudnou.

Jejich album Viva La Vida or Death and All His Friends oslavilo komerční úspěch v mnoha zemích. Skupina vystupovala 22. září také v Česku v pražské Sazka Aréně. V listopadu Chris Martin naznačil, že skupina by příští rok mohla skončit. Podle něj by totiž Coldplay měli odejít dříve, než členové kapely příliš zestárnou.

Podobných hitů jsou desítky

Podobných nebo stejných popových hitů najdeme v historii desítky, ne-li stovky. Nemusí jít o úmyslné kopírování, ale často spíše o nechtěnou inspiraci melodií, jejíž původ už muzikant dávno zapomněl.

V poslední době si Red Hot Chili Peppers utrhli ostudu s písní Dani California, která zní velmi podobně jako Mary Jane's Last Dance od Toma Pettyho.

Také v malých českých poměrech se řeší podobné spory. Pražský městský soud např. v listopadu rozhodl, že kytarista Jaromír Helešic musí zaplatit 200 tisíc korun plus úroky zpěváku Janu Kalouskovi. Kalousek se s bývalým kytaristou kapely Support Lesbiens Jaromírem "Yardou" Helešicem soudil proto, že prý použil ve své skladbě In Da Yard motiv z Kalouskovy starší písně Chodím ulicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám