Hlavní obsah

Životopis hlavního hrdiny seriálu Dr. House je na knižních pultech

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha je neautorizovaným životopisem britské televizní hvězdy Hugha Laurieho. Dr. House je fenomén. Rád si dělá, co chce, a s oblibou tvrdí, že všichni lidi lžou a většina pacientů jsou simulanti. Nikdo neví, kdy a kde se narodil, ale vystudoval John Hopkin’s Medical School a v nemocnici Princeton-Plainsboro se stal specialistou v několika oborech.

Foto: archiv, Právo

Představitel doktora House James Hugh Calum Laurie se narodil 11. června 1959 v britském Oxfordu.

Článek

Pracuje jako šéf diagnostického oddělení, ve volném čase se věnuje hře na piano a hraní počítačových her. Následek úrazu ho nutí nosit hůl a používat lék proti bolesti vicodin. Ovládá deset různých jazyků, pět let žil se Stacy Warnerovou, nyní ale tvrdí, že naštěstí žádný osobní život nemá. Porušuje schémata hollywoodských televizních hrdinů, kteří musejí být kladní. On provokuje svou neuhlazeností.

Osobitost mu poskytuje britský herec Hugh Laurie, jehož honorář se z 50 tisíc dolarů za epizodu u čtvrté řady, kterou sledují i čeští diváci, vyšplhal na 300 tisíc dolarů (více než 6 miliónů korun). O jeho životě i o obsahu všech částí tří řad seriálu vypráví Paul Challen v knize Průvodce seriálem Dr. House, Hugh Laurie, neautorizovaný životopis.

Když televizní společnost Fox v listopadu 2004 poprvé zařadila seriál Dr. House do vysílání v úterý večer od osmi hodin, byla sledovanost dobrá, ale nikterak výjimečná. Postupem času se ale schéma, kdy do nemocnice přichází pacient a kolektiv lékařů chce přijít nemoci na kloub, začalo prosazovat.

Doktor House je tahákem seriálu

Složité lékařské termíny totiž střídají repliky o osobním životě hrdinů, což vytváří potřebné napětí. Svým cynismem i jistou záhadností samozřejmě vede muž s třídenním strništěm na bradě - dr. House.

Složité lékařské termíny totiž střídají repliky o osobním životě hrdinů, což vytváří potřebné napětí. Svým cynismem i jistou záhadností samozřejmě vede muž s třídenním strništěm na bradě - dr. House.

Duchovní otec seriálu, scenárista David Shore, o jeho postavě říká: „House mluví otevřeně, protože se snaží lidi šokovat. Snaží se je šokem přimět k tomu, aby se sebou něco udělali. Je pevně přesvědčený o tom, že je úplně jedno, jaké jsou vaše pohnutky, protože rozhodující jsou výsledky, kterých dosáhnete.“

Sám Laurie má pestrou autorskou i komediální minulost. Mj. jako komik zazářil v britském seriálu Černá zmije, kterým se proslavil Rowan Atkinson, známý jako Mr. Bean. Laurie hrál ve třetí sérii anglického prince, regenta z přelomu 18. a 19. století.

V roce 1996 vydal špionážní román Obchodník se zbraněmi. Životopisci rádi připomínají čtvrté místo na juniorském mistrovství světa ve veslování v roce 1977. Ke sportu se vrátil i v Hollywoodu. Aby vydržel vypětí při natáčení, začal boxovat.

Autor knihy nabízí charakteristiky všech lékařů ze seriálu, půvab dodává skutečnost, že Američanku Jennifer Morrisonovou, představitelku dr. Cameronové, která vytváří jistý morální protipól dr. Housovi, požádal loni Jesse Spencer, australský představitel dr. Case, o ruku.

Paul Challen: Průvodce seriálem Dr. House, Hugh Laurie

Paul Challen: Průvodce seriálem Dr. House, Hugh LaurieNeautorizovaný životopis XYZ, přeložil Tomáš Bíla

390 stran, 359 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Představitele doktora House ve spánku vykradli

Britský herec Hugh Laurie (49), známý z populárního lékařského seriálu Dr. House, kde ztvárňuje ústřední postavu sarkastického podivína, se k smrti vyděsil,...

Výběr článků

Načítám