Hlavní obsah

Přehlídka artových novinek na filmovém festivalu Cinepur Choice

Právo, zbn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do tří českých měst přijede deset kritiky ceněných světových filmových novinek. Hlavní ozdobou druhého ročníku festivalu Cinepur Choice bude snímek Paranoid Park Guse Van Santa, který se odvážně vydává na halucinační průzkum osobnosti mladého teenagera. Mezi dalšími filmy budou k vidění Alexandra z prostředí čečenské války nebo japonský film Achilles a želva.

Článek

„Ani druhý ročník se neřídí jinými kritérii než autorskou odvahou, formální výjimečností díla a nepodbízivou estetikou,“ říká programový ředitel festivalu Zdeněk Holý.

Dále přehlídka nabídne sekce Experiment, videoartové Multikino (představí hrátky Samuela Becketta nebo Andyho Warhola s filmem), Doc.art a retrospektivu Claire Denisové, jejíž snímky (oceněné mimo jiné na festivalech v Locarnu, Rotterdamu, Cannes i Berlíně) naplňují její umělecké krédo: „Godard řekl, že kinematografie, to jsou ženy a zbraně, a já s ním úplně souhlasím. Jinak řečeno sex a násilí. Kinematografie funguje na jejich základě i v případě, když je vysoce intelektuální.“

Vstupenky stojí 79 Kč. Festival proběhne v prosinci, začíná ve dnech 1. až 6. v Brně (Scala, Art, Pražákův palác), pokračuje mezi 8. a 10. v Olomouci (Metropol, Konvikt) a 11.–14. končí v Praze (Světozor, Tranzitdisplay).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám