Hlavní obsah

V Praze začíná 11. festival francouzských filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velká francouzská herecká hvězda Vincent Cassel (Dannyho parťáci, Východní přísliby, Zvrácený, Purpurové řeky, Královna Alžběta) a režisér Jean-Francois Richet uvedou dnes v Praze zahajovací snímek 11. festivalu francouzských filmů Veřejný nepřítel č. 1, největší divácký hit současných francouzských kin.

Článek

V tomto údajně nejdražším francouzském filmu všech dob, dvoudílném životopisném thrilleru (dvojka má název Veřejný nepřítel č. 1: Epilog), hraje Cassel v Richetově režii slavného francouzského gangstera Jacquesa Mesrina, velmistra loupežných přepadení a vražd, ale také převleků, proměn a útěků z vězení.

Film sleduje jeho zločineckou kariéru od vojenské služby v Alžíru na sklonku 50. let až do smrti v roce 1979.

V následujících šesti dnech nabídne přehlídka šedesátku filmů, z toho 42 celovečerních a 19 krátkometrážních. Diváci v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a v Plzni uvidí komedie, psychologické, kostýmní i válečné snímky, zastoupen je i kriminální žánr, thriller a sci-fi.

Uvidíte filmy oceněné v Cannes

Mezi šesti distribučními předpremiérami je vedle Veřejného nepřítele č. 1 například vítězný film letošního canneského festivalu Mezi zdmi, který festival 26. listopadu uzavře.

Příběh učitele, který se pokouší prosadit své idealistické představy mezi studenty problematické střední školy, natočil režisér Laurent Cantet s neherci a přijede ho uvést společně se třemi z nich. Z filmů oceněných v Cannes uvidíme ještě Mlčení Lorny bratrů Dardennových, které dostalo cenu za scénář.

Laurent Charbonier přijede představit snímek Zamilovaná zvířata, plný záběrů námluv a milostných aktů. V sekci předpremiér uvidí diváci i Podzimní zahrady Othara Iosselianiho.

Deset soutěžních filmů

Soutěžní blok deseti filmů nabídne například kriminální příběh Anatomie mysli, road movie Eldorado, komedii Mí přátelé, mé lásky, satiru Náš nelítostný svět, psychologický snímek Letní čas nebo psychologickou studii Vánoční příběh.

Přehlídka připomene také francouzské filmy, které byly uvedeny v našich kinech během posledního roku a uvidíme také filmy, jež se k nám dostaly jen prostřednictvím DVD. Jeden večer bude věnován bloku krátkých filmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Do kin přichází životopisný film Falco

Na filmová plátna přichází životopisný film Falco a představitel titulní role Manuel Rubey se svěřil, že Falco je v Rakousku nenáviděn i milován. Po úspěchu...

Výběr článků

Načítám