Hlavní obsah

Před premiérou Tajemství Zlatého draka demonstrovali proti Landovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní divadlo (ND) Brno v pátek minulý týden představilo hudební drama Tajemství Zlatého draka, o kterém se kvůli autorskému, hudebnímu a hereckému vkladu kontroverzního zpěváka Daniela Landy diskutovalo skoro s ročním předstihem.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Zpěvák Daniel Landa (třetí zprava) při děkovačce na premiéře hry Tajemství Zlatého draka, kterou 21. listopadu uvedla činohra Národního divadla Brno

Článek

Diváci výpravnou hru přijali spíše pozitivně, větší část jich při dlouhé „děkovačce“ povstala, ovšem jiní hned po skončení kusu ostentativně odešli a jistá část publika se při představení neubránila smíchu v místech, kde to asi autoři nepředpokládali.

Před představením u divadla demonstrovali kvůli Landovi tři lidé

Před představením u divadla tiše demonstrovali kvůli Landovi tři lidé. Na jejich transparentu bylo napsáno, že na „hysterického nacionalistu a rasistu“ Landu se do ND mohou přijít podívat jen prasata, na která se zase přišli podívat oni. Jiná skupinka před divadlem provokovala plakátem s parodickým titulem Tajemství stříbrného bobra.

Tajemství Zlatého draka je chvílemi typickou detektivkou s obvyklými žánrovými postavami cynického detektiva, zkušeného patologa a zlodějíčka-narkomana. Jindy se mění v komunální moralitu proti úplatným politikům a podnikatelům bez skrupulí. Nechybí ani tajemno a mystika, například když ústřední postava prozře v hypnóze a když se publikum dozví jméno pachatele dvou vražd prostřednictvím zjevení obětí ve zločincově snu.

Nejvýpravnější představení brněnského ND

Představení patří k nejvýpravnějším v dějinách brněnského ND. V představení zní Landovy písně, finále obstarávají skladby Tajemství a Obsidián. Landa v Tajemství Zlatého draka sám vystupuje a zpívá v jedné z důležitých úloh. Od příštího roku však bude mít alternaci. V hlavních rolích účinkují Petr Halberstadt a Klára Apolenářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Landův Zlatý drak se začne zkoušet v září

Necelé čtyři měsíce scházejí do uvedení kontroverzní inscenace Tajemství Zlatého draka v brněnském Národním divadle. Protesty proti ní ještě zcela neutichly....

Výběr článků

Načítám