Hlavní obsah

Havlová a Preiss se objeví v televizním filmu Kanadská noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dagmar Havlová a Viktor Preiss vytvořili hlavní role v televizním filmu scenáristky Hany Cielové a režiséra Zdeňka Zelenky Kanadská noc. Česká televize tento dramatický příběh rodičů a mladíka, kterého svědomí dohnalo až k cestě přes oceán, odvysílá 14. prosince od 20:00 na programu ČT1.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dagmar Havlová na novinářské projekci filmu Kanadská noc

Článek

"Je to emotivní komorní příběh, ve kterém se rodiče pokoušejí vyrovnat se ztrátou syna, který zahynul během studijního výměnného pobytu v Kanadě. Zároveň hledají cestu k mladíkovi, který jim o oné tragické události přijel říci pravdu," řekl Zelenka. Podle Cielové vznikla základní zápletka podle skutečné události, jíž se inspirovala. V roli syna se objeví studenti konzervatoře Filip Cíl a Jakub Grafnetr, přítelkyni si zahrála Tereza Voříšková.

Dagmar Havlová ztvárnila letos jednu z hlavních rolí v Ševčíkově thrilleru Normal, který se v kinech objeví v lednu. Hraje v Čechovově Višňovém sadu v pražském Divadle na Vinohradech a vedle Petra Kostky v Horovitzově hře Chvíle pravdy, nyní v produkci pražského Studia Dva.

"Vrátit se po letech ke své profesi bylo docela těžké. Ale scénář byl krásný. Potřebuji hodně soustředění a klid, což mě bylo dopřáno. A navíc - potkávala jsem mezi členy štábu staré známé, a to bylo příjemné," řekla Havlová.

Viktor Preiss ztvárňuje v poslední době role otců často - naposled například v Drhově filmu Anglické jahody. Kdyby si prý však měl vybrat mezi dramatem a komedií, volil by to druhé, prozradil trojnásobný dědeček. "Komedie miluji; se Zelenkou a Dášou jsme jich udělali dost a vyřádili jsme se v divadle i v televizi," řekl Preiss. Tento televizní příběh je však opačné povahy, při natáčení si ho prý pouštěl dost k tělu.

"Mě to dost sebralo a unavilo, protože jsme se do toho museli nějakým způsobem projektovat. Jestli se to ve výsledku projevilo, je to dobré," dodal.

Zelenka dělá pohádky i dramata

Zdeněk Zelenka vystudoval pražskou FAMU v letech 1976 až 1981. Byl zaměstnancem Barrandova a od roku 1990 je na volné noze. V roce 1985 debutoval trikově náročným koprodukčním filmem Čarovné dědictví, který se ve své době stal nejprodávanějším titulem do zahraničí. Pro Českou televizi natočil téměř pět desítek celovečerních filmů - k většině napsal i scénář. V distribuci se objevilo sedm jeho snímků. Natáčí i dokumenty.

Nyní píše Zelenka scénář celovečerního filmu pro kina, který volně vychází z Čapkovy hry Věc Makropulos. Pro rok 2009 chystá v České televizi natáčení pěti celovečerních kriminálních komedií s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli nazvaný Ach, ty vraždy!

"Někdo si může myslet, že jsem si k filmu Kanadská noc jen odskočil od komedií a pohádek, ale většinou jsem točil dramata. I když rozdíl mezi žánry nedělám - vždy jde o kvalitu látky," uvedl Zelenka s tím, že po dlouhé době to pro něj byl "procítěný film" vyžadující dostat do něj emoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám