Hlavní obsah

Nový Bond: divný Rambo bez humoru a sexu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová bondovka Quantum of Solace obsahuje desítky minut řemeslně skvěle natočených akčních scén. Létá se v autech, člunech, letadlech i na lanech. Přesto je agent 007 nudnější než kdykoliv předtím. Tvůrci snímku v podstatě zabili Bonda, kterého známe, a nastrčili místo něj smrtelně vážného Ramba.

Foto: Archiv Právo, Právo

Agent 007 James Bond

Článek

Film otevírá ucházející píseň Jacka Whitea a Alicie Keys, která plynule přejde v dokonalý akční balet v podobě autohoniček v atraktivní italské krajině. Kamera létá jako šílená, výbuchy jsou patřičně propracované, efekty ohlušují. Jak by také ne, když máte milióny dolarů, hudba a efekty nejsou problém.

:.Pohledná Camille, kterou hraje Olga Kurylenková, asexuálního Bonda vůbec nezajímá. foto: Právo/FMC

Akce má spád, ale déle než půl hodiny bavit nevydrží. Lidé přece nechodili desítky let na Jamese Bonda kvůli střílení. S největší pravděpodobností to bylo spíše kvůli nezaměnitelnému stylu hlavní postavy - kvůli charismatu jeho slavných představitelů, kvůli suchému humoru, kterým komentoval děje kolem sebe, kvůli způsobu, jak vždy sbalil největší krasavice. A také proto, že všichni věděli, že to tak bude a těšili se, jak zase nápaditě zvariuje své povinné repliky.

Současný Bond (Daniel Craig) však porušil všechna pravidla. Za celý film pronese asi tři suché hlášky a nejhorší je, že hlavní ženskou postavu (Olgu Kurylenkovou) vůbec nesvede. V podstatě se o to ani nesnaží.

:.James Bond a nová bond-girl

Celou dobu se tváří příliš vážně, asi abychom pochopili, jak trpí. A závažně se tváří i ekologické varování filmu (nebojuje se totiž o diamanty a ropu jako obvykle, ale o vodu). Připomenutí ekologických problémů je sice chvályhodné, ale skutečně si tvůrci Quantum of Solace mysleli, že to někdo zbaští?

Bonda přece nikdo nebere vážně, nejde o psychologické drama, a jediné, co rozumný člověk od bondovky očekává, je solidní zábava, pěkná auta, krásné ženy a nějaké ty hlášky. Tentokrát je na programu pouze hodně akce, zoufale málo humoru a prakticky žádný sex.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám