Hlavní obsah

Filmy Děti noci a René na festivalu v Koreji

Právo, Michal Procházka

V korejském Pusanu začíná ve čtvrtek 13. ročník největšího filmového festivalu Východu, který představuje rozvíjející se asijskou kinematografii (v první řadě čínskou, korejskou, japonskou a filmy z Hongkongu, Thajska nebo Malajsie). Přehlídka uvádí i pětaosmdesát evropských titulů a nás může těšit, že v prestižním výběru mají zastoupení i čeští filmaři.

Článek

Mezi téměř třemi stovkami filmů ze 64 zemí budou uvedeny v sekci světového filmu Děti noci Michaely Pavlátové, které osobně uvede scenáristka a publicistka Irena Hejdová. Do panoramy dokumentů byl zařazen snímek René, s nímž do Pusanu vyrazí i jeho autorka Helena Třeštíková.

Pro oba filmy je to první uvedení na velkém cizím festivalu

„Pro oba filmy je to první uvedení na velkém cizím festivalu a tím se startuje jejich zahraniční festivalová kariéra. Potom se uvidí, kam se nám podaří je prodat,“ uvedla producentka Reného i Dětí noci a zástupkyně společnosti Negativ Kateřina Černá, která doplňuje českou delegaci v Koreji.

Letošní program připomene například retrospektivu díla italských bratrů Tavianiových nebo současnou rumunskou novou vlnu. Svůj masterclass uspořádají legendární Goddardova herečka, partnerka a nyní i režisérka Anna Karina, stejně jako hongkongský klasik Tsui Hark.

Vedle obšírnějšího představení současného dynamického filmu Jižní Koreje, dobývajícího největší světové festivaly jako Cannes, program slibuje retrospektivu domácího „alchymisty“ populárních žánrů ze 60. let Han Hyung-moa a korejského klasika Kim Kiyounga.

Slavnostně bude také vyhlášena osobnost asijského filmu, jíž se letos stala trochu překvapivě úspěšná kazašská producentka, mediální obchodnice a filmařka Gulnara Sarsenova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám