Hlavní obsah

Zádumčivý i rozmarný hlas Yvonne Sánchez

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yvonne Sánchez, polsko-kubánská zpěvačka, která zakotvila v Praze, přichází s autorskou deskou My Garden. Obklopila se na ní vynikajícími domácími muzikanty a výsledek je působivý. Dvěma slovy: česká špička.

Článek

Sánchez vystupuje po celém světě, je přesvědčivá v jazzových standardech i v bossa-novách, které jsou ji asi osobně nejbližší. Jak sama říká, v tomto směru ji ovlivnila návšteva Brazílie a je to znát i na desce My Garden.

Nové album natočila v České republice a v Polsku a mixoval ho producent Tadeusz Mieczkowski, který spolupracoval s Danem Bártou a Illustratosphere na posledním albu Animage. Z muzikantů si pozvala třeba klávesáka Viliama Bereše, bubeníka Romana Víchu, baskytaristu Jana Jakubce, kytaristu Lukáše Martínka či pianistu Stanislava Máchu.

Úplně první věc, která mě napadla při poslechu Yvonny Sanchez byla, že tahle paní asi hodně obdivuje Billie Holiday, na druhou stranu ji nelze s touto velkou tragickou postavou jazzu přímo srovnat, Sánchez je totiž příliš rozmarná. V jejím jemném hlase sice najdete náznaky hluboké bolesti ála Billie, ale současně i uklidňující laskavost Nory Jones a spoustu svůdné hravosti.

Album se většinou drží tichého tepu bossa-novy, jen občas si odskočí (např. naboosterované jazzrockové sólo v osmám tracku Roses), sóla jsou ovšem naprosto funkční a nerozbředlá. Výsledný zvuk je uhrančivý, na této desce nic nechybí a hlavně nic nepřebývá.

Yvonne Sánchez: My Garden Warner 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám