Hlavní obsah

Houslistka Isabelle Faustová: Dvořáka hraji celý život

Právo, Alžběta Perglová, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Častým hostem v Praze je německá houslistka Isabelle Faustová (35), která hostovala i na prvním ročníku festivalu Dvořákova Praha. Faustová na něm přednesla spolu s PKF Dvořákův koncert a moll.

Foto: Archív, Právo

Německá houslistka Isabelle Faustová se do Prahy ráda vrací.

Článek

Co si myslíte o tom, že je festival pojmenován právě po Antonínu Dvořákovi?

Je dobré pojmenovat festival po tak velkém skladateli a určitě ho lidé v názvu festivalu přijmou za svůj. Mně osobně je to sympatické.

Jaký máte vztah k Dvořákově houslovému koncertu a moll, který jste v Praze hrála?

Je to jeden z prvních velkých houslových koncertů, které jsem se vůbec naučila. Byla jsem tehdy velmi mladá. Nejčastěji jsme ho hrála ve svých patnácti, vyhrála jsem s ním svou první mezinárodní soutěž. Mám tuto událost spojenou s velkým zážitkem, když mě kontaktoval jeden z nejlepších houslistů světa Yehudi Menuhin, abych s Dvořákovým koncertem vystupovala na soutěži. Před sedmi lety jsem ho také natočila s Pražskou komorní filharmonií a Jiřím Bělohlávkem. Měla jsem tehdy velkou radost, že jsem si mohla zahrát s českými muzikanty. Zároveň se z nás od té doby stali dobří přátelé.

Máte v repertoáru ještě jiná Dvořákova díla?

Hrála jsem mnoho z jeho komorní hudby, zejména klavírní tria, z nichž dvě hlavní jsem i nahrála na CD. Dále mám v repertoáru Dvořákova klavírní kvarteta a kvinteta a také krásné dílo pro housle a orchestr Romanci.

S Pražskou komorní filharmonií často spolupracujete. Nahráváte spolu i desky?

Pro francouzskou firmu Harmonia Mundi už třikrát, alba obsahují houslové koncerty Dvořáka, Beethovena a Martinů. Nahrávka koncertu Bohuslava Martinů vyšla letos na jaře. Teď bohužel žádné projekty nemáme, ale s Pražskou komorní filharmonií mě však práce vždy velmi těšila.

V Praze nejste poprvé. Jaký jste z ní měla pocit, když jste zde byla před rokem 1989 a jak na vás působí dnes?

Poprvé jsem Prahu navštívila, když mi bylo dvanáct, to bylo asi v roce 1984. Tenkrát byla úplně jiná, než je teď. Vzpomínám si, že celé město bylo černé a tmavé. Nyní je Praha fantastická, je to jedno z mých nejoblíbenějších měst a s velkou radostí se pokaždé vracím.

A co váš syn Antoine? Jak on vnímá celé to dění okolo festivalu a Prahu?

Můj desetiletý syn je na koncertování zvyklý, takže dění okolo festivalu a koncertů je pro něj zcela normální. Hudbu má však velmi rád. V Praze je poprvé a má zatím pouze první dojmy, které jsou pozitivní. Líbí se mu tady. Vždy když přijedu do Prahy, koupím si velkou loutku jako suvenýr. A to jsme neporušila ani tentokrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám