Hlavní obsah

Skvělý debut mladé japonské houslistky

Právo, Vladimír Říha

Další koncerty hudební přehlídky Dvořákova Praha potvrdily vysokou laťku, kterou festival nasadil především ve smyčcových nástrojích. Ve druhém koncertu komorní řady v úterý v Rudolfinu poprvé v Praze vystoupilo smyčcové kvarteto z Berlína Artemis. Soubor se od 90. let vyšvihl mezi nejlepší světová kvarteta, a i když od loňska hraje v novém složení, nic to na jeho pověsti neubralo.

Foto: Profimedia.cz

Housle - smyčcový hudební nástroj, kterým vládne Sajaka Šoji.

Článek

Debutovali v Praze přednesem děl Beethovena, Widmanna a Schuberta a okamžitě oslnili precizní technikou, úžasnou souhrou a širokým stylovým záběrem, kdy hrají skladby od klasicismu až po nejnovější modernu s prvky „cageovské“ avantgardy (kvartet č. 1 Jörga Widmanna).

Po nádherně zpěvném Schubertově kvartetu Smrt a dívka ještě nadšenému publiku přidali pomalou větu z Dvořákova Kvarteta G dur. Soubor hraje vestoje a typické je pro ně střídání primária tj. prvních houslí – v první půli je hrál Gregor Sigl, ve druhé Natalia Prišepenko. Skvěle v Praze debutovala i mladá japonská houslistka Sajaka Šoji (čti Šodži) ve středečním orchestrálním koncertu.

V Evropě žijící útlá hráčka již hrála v zahraničí i s Českou filharmonií, v Praze ji ale doprovodili rozhlasoví symfonici řízeni Vladimírem Válkem. V Brahmsově Koncertu D dur ukázala kromě virtuózní techniky i výrazovou kulturu a v poslední větě i téměř mužskou energii. Posluchačům se odměnila přidaným preludiem Maxe Regera.

SOČR ještě zaujal precizním provedením Čajkovského Symfonie č. 6 Patetické.

Reklama

Související témata:

Související články

Sigur Rós přivážejí osobitý chlad

Po čtrnácti letech existence vydala islandská postrocková čtveřice Sigur Rós nové album Me? Su? Í Eyrum Vi? Spilum Endalaust (S bzučením v uších hrajeme pořád...

Nohavica na zámořské turné

Písničkář Jaromír Nohavica na svých internetových stránkách informoval o tom, že v říjnu absolvuje turné po Velké Británii, Irsku, Kanadě a Spojených státech....

Výběr článků

Načítám