Hlavní obsah

V pátek začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti

Právo, Michal Procházka

Na deset dnů bude slovácké centrum Uherské Hradiště hostit tradiční Letní filmovou školu (LFŠ), která se letos od 25. července do 3. srpna ponese v duchu filmů, magie, blízkovýchodního konfliktu a historických bilancí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Letní filmové škole v Uherském hradišti bude věnovaná retrospektiva také Juraji Jakubiskovi.

Článek

Čtyřiatřicátý ročník tradiční hradišťské filmovky je s o to větší zvědavostí vyhlížen, že bude po letech první bez ředitele Jiřího Králíka, jehož loňské odvolání z vedení LFŠ i odstoupení z místa předsedy pořádající a zadlužené Asociace českých filmových klubů rozpoutalo dlouhodobý spor.

Bude se promítat 180 celovečerních filmů

Jak je možné vidět z letošního programu, nastává doba méně velkolepých a „masových“ filmovek, které se naopak snaží o vnitřní dramaturgickou koncepčnost, zasvěcenost a vynucenou šetrnost.

Letos se bude promítat „jen“ 180 celovečerních filmů. Rozmanité přístupy k transcendentní skutečnosti, ale i její zneužívání ve jménu okultismu, náboženství, fanatismu, politiky, přiblíží ústřední téma filmu a magie. Hostem bude španělský představitel magického realismu na plátně Julio Medem, jehož známe díky snímku Sex a Lucía (2001).

LFŠ uvede za účasti tvůrců i retrospektivu filmů slovenského Felliniho Juraje Jakubiska či českého surrealisty Jana Švankmajera. Po zakoupení dvou snímků mistra mystických půlnočních filmů (midnight movies) Alejandra Jodorowského do české distribuce (Svatá hora, Krtek) budou v Hradišti představeny i jeho další díla.

Představí také dokumenty o blízkovýchodním konfliktu

Druhý okruh zastupují filmy dokumentující (ne)možnost dialogu mezi Palestinci a Židy v rámci blízkovýchodního konfliktu, který do Hradiště přijedou představit pozvaní režiséři Michel Khleifi, Amos Gitai, Rashid Masharawi.

Zajímavým historickým exkurzem bude uvedení normalizačních filmů přepisující historii událostí let 1948 a 1968 a hlavně sebezpytující retrospektiva rozporuplné postavy 2. poloviny 20. století Pavla Kohouta ve filmu.

Uvedeny budou filmy natočené podle jeho divadelních her Zítra se bude tančit všude, Taková láska i jeho vlastní autorské filmy ze šedesátých let Sedm zabitých, Svatba s podmínkou. Téma totalit, které stíhaly středoevropský prostor, se bude zrcadlit i v projekcích Příběhů bezpráví či v rámci cyklů besed a přednášek otevřených volně veřejnosti.

Novinkou budou filmové kritiky

Novinkou bude panorama filmové kritiky, v rámci níž představitelé několika periodik zemí Višegrádu připravili výběr filmů, připomínající pro nás často neznámou tvorbu kinematografií našich sousedů, například Werkmeisterovy harmonie Bély Tarra.

V rámci koncertů vystoupí například Please the Trees (27. července v klubu Mír), Wotienke (28. července na nádvoří Reduty), skupina Longital (29. července v klubu Mír) nebo hlavně The Israeli Ethnic Ensemble (31. července na Kolejním nádvoří).

Reklama

Související témata:

Související články

Filmová škola zažívá nával diváků

Čtyři a půl tisíce lidí včetně účinkujících, VIP hostů a novinářů, se v pátek akreditovalo na třiatřicátý ročník Letní filmové školy LFŠ v Uherském...

Filmovka letos bude. Možná budou i dvě

Loňský 33. ročník Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti skončil pro pořádající (a již zadluženou) Asociaci českých filmových klubů (AČFK) podle její...

Výběr článků

Načítám