Hlavní obsah

Vítězem autorské Porty se stal písničkář Xindl X

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Xindl X je postava z filmu Woodyho Allena Hollywood Ending o režisérovi, který oslepne během natáčení a snaží se, aby si toho nikdo nevšiml. Je tam taková dojemná scéna, kdy se usmiřuje se synem, se kterým řadu let nemluvil, vysvětluje písničkář Xindl X v rozhovori pro Právo.

Foto: Jaroslav Špulák , Právo

Xindl X si vybral umělecký pseudonym podle filmu Woodyho Allena Hollywood Ending.

Článek

Vy jako Xindl X vystupujete sólově i s kapelou. Jaký je v tom rozdíl?

Rozhoduje to, na jaké akci jsem. Na folkových festivalech není moc času na zvukovou zkoušku, proto je výhodnější jezdit sám. Na rockových festivalech či v klubech je to jinak. Repertoár je ale stejný, jen se mění způsob prezentace.

Jak dlouho jste na hudební scéně?

Jsem nyní víc ve folku, ale nevím přesně, jak jsem se tam dostal. Přihlásil jsem se na různé folkové festivaly, Zahradu a Portu jsem dokonce vyhrál, ale nepocházím z folkového podhoubí. Hrál jsem s rockovou kapelou Jupí tralala, ale pak mě napadlo zahrát si něco sám s kytarou. Odtud se to posunulo k folku. Pod názvem Xindl X vystupuji asi rok a půl.

Vaše síla je v textech. Proč jste se rozhodl na ně klást takový důraz?

Snažím se k určitým věcem vyjadřovat. Nejde mi jen o to napsal nějakou písničku, která se bude hezky poslouchat, a pak vymyslet text tak, aby šel do melodie.

Původně jsem to sice takhle dělal, ale pak jsem začal psát hiphopové skladby a při nich jsem skládal od slov. Zjistil jsem, že mě textově dobře ošetřené věci víc baví hrát, a že mají i větší odezvu u publika. Dnes mám v repertoáru devadesát procent skladeb založených na textu.

Vyjadřujete se k určitým společenským věcem. Co tím sledujete?

O tom moc nepřemýšlím, protože mé písničky vznikají z vnitřního přetlaku. Nečekám, že si někdo poslechne nějakou skladbu a úplně se změní. Dělám většinou takové autoprotestsongy, ve kterých kritizuju sám sebe a způsob života mé generace. Neznamená to ale, že bych s tím něco dělal a že bych se nějak zlepšoval. Podle ohlasu zjišťuju, že to má řada lidí stejně jako já. V tom je ta odezva.

Kdy vyjde vaše deska?

Měla by být na přelomu září a října. Bude se jmenovat Návod ke čtení manuálu.

Jak jste přišel k „nactiutrhačnému“ uměleckému pseudonymu Xindl X?

Xindl X je postava z filmu Woodyho Allena Hollywood Ending o režisérovi, který oslepne během natáčení a snaží se, aby si toho nikdo nevšiml. Je tam taková dojemná scéna, kdy se usmiřuje se synem, se kterým řadu let nemluvil. Nakonec se usmíří a režisér říká: „Mám tě rád, Izáku.“ On mu na to odpoví: „Já už nejsem Izák, říkám si teď Xindl X.“

Při poslechu vašich textů mám pocit, že byste se mohl realizovat i v psaní básní či povídek. Máte s tím zkušenosti?

Je to obráceně. Jako malý jsem psal písňové texty, které ale nebyly nic moc. Od toho jsem se dostal k psaní povídek, pak scénářů. Živil jsem se nějakou dobu v reklamce a nyní se živím jako scenárista. Texty jsem začal psát v době, kdy jsem dělal v reklamce. Napsal jsem scénář k filmu Restart Julia Ševčíka a píšu scénář k novému seriálu TV Nova.

Jaké je vaše civilní jméno?

Ondřej Ládek, není to tajemství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám