Hlavní obsah

VIDEO: Mádl a Issová ovládli karlovarský filmový festival

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v sobotu večer rozdal křišťálové glóby. Ceny ovládli herci z filmu Michaely Pavlátové Děti noci. Jiří Mádl a Martha Issová získali glóby jako nejlepší herci. Hlavní cenu získal dánský snímek Ukrutně šťastni režiséra Henrika Rubena Genze.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Podle poroty filmového festivalu byl Jiří Mádl nejlepším hercem.

Článek

Předání cen během slavnostního ceremoniálu oficiálně ukončilo 43. ročník mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Večer opět moderoval Marek Eben.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostal člen poroty Ivan Passer. Ten zároveň oslavil 75. narozeniny. V sestřihu mu pogratulovalo několik osobností. "Právě jsem se dozvěděla, jak trapně si mladej. Přeji ti hodně štěstí, abys mě jednou dohonil," sdělil přes záznam režisérka Věra Chytilová.

Předání cen na MFF Karlovy Vary 2008. Zdroj: Stream.cz

Jiří Bartoška při předávání glóbu Passerovi řekl, že lituje, že s ním nenatočil žádný film. "A doufám, že ty budeš litovat, že jsi se mnou nenatočil žádný film," dodal prezident festivalu.

Ceny 43. ročníku MFF Karlovy Vary:
Velká cena Křišťálový glóbusUkrutně šťastni
Zvláštní cena porotyFotograf
Cena za režiiZajatec
Cena za nejlepší ženský herecký výkonMartha Issová (Děti noci)
Cena za nejlepší mužský herecký výkonJiří Mádl (Děti noci)
Zvláštní uznáníKaramazovi, Pátrání
Zvláštní uznáníPátrání
Soutěž dokumentárních filmů
Cena za nejlepší dokumentární film do 30 minutZtracený svět
Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minutMuž na laně
Zvláštní uznání porotyVětší, silnější, rychlejší
Na východ od západu - soutěžní sekce
Cena Na Východ od ZápaduTulpan
Zvláštní uznáníŠičky
Divácká cena deníku Právo12
Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografiiRobert De Niro, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Ivan Passer
Cena prezidenta MFF Karlovy VaryDanny Glover, Christopher Lee, Armin Mueller-Stahl

Během slavnostního ceremoniálu festival v sestřihu připomněl osobnosti české i světové kinematografie, které v uplynulých dvanácti měsících zemřeli - například Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni, Heath Ledger, Petr Haničinec, Radovan Lukavský, Jiří Sequens či Jiří Zahájský.

Večer se připomenuly i festivalové znělky, které mohli filmoví fandové vždy před promítáním zhlédnout. Marek Eben zdůraznil, že nejoblíbenější byla ta s Věrou Chytilovou. V dalších vystupovali jiří Bartoška, Miloš Forman, Danny De Vito a Harvey Keitel.

:. Do Varů dorazila režisérka filmu Mamma Mia! Zdroj: Stream.cz

Politici i filmoví tvůrci

Předávání cen se účastnili přední osobnosti české kinematografie, ale i politici. Hvězdou večera byl hollywoodský herec Chritopher Lee, který z rukou Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.

Po ceremoniálu se přítomní v sále hotelu Thermal, který je vždy centrem festivalového dění, podívali na film Mamma Mia!, který je plný hitů švédské skupiny ABBA. Snímek uvedla v Karlových Varech jeho režisérka Phyllida Lloyd. Po promítání se hosté přesunou do Grandhotelu Pupp na závěrečnou party.

Reklama

Výběr článků

Načítám