Hlavní obsah

Při šlapání na kolech upřednostnili návštěvníci Centrum Paraple

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Především pomůcky k nácvikům soběstačnosti a osobní asistenty pro své klienty s poškozenou míchou pořídí Centrum Paraple, jenž získalo během karlovarského filmového festivalu přízeň jeho návštěvníků v charitativní akci Nadace ČEZ nazvané Oranžové kolo. Ti Centru Paraple během týdne před karlovarským hotelem Thermal vyšlapali na oranžových cyklotrenažérech z celkového půl miliónu korun částku 252 444 korun.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festivaloví fanoušci před hotelem Thermal v Karlových Varech našlapali během týdne více peněz v charitativní akci Nadace ČEZ nazvané Oranžové kolo ve prospěch Centra Paraple, ale Nadace policistů a hasičů zůstala hned kousek za ním.

Článek

Těsně v závěsu za ním skončila Nadace policistů a hasičů s částkou 247 556 korun, které poplynou ve prospěch dětí, jenž přišly o otce při výkonu povolání.

„Za ten týden, kdy se před Thermalem na oranžových kolech šlapalo, se akce zúčastnilo 3150 návštěvníků festivalu,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Lucie Speratová.

Mezi nimi byly mnohé celebrity, jako například zpěvák David Koller nebo běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a Květa Jeriová-Pecková či olympionik Martin Doktor. Z politiků pak premiér Mirek Topolánek a nechyběl ani nejvyšší představitel festivalu, jeho prezident Jiří Bartoška.

Peníze pomáhají

Speratová jako vítěze festivalové akce vyhlásila zmiňované Centrum Paraple. „Peníze moc potřebujeme, protože nám letos strašně snížili dotace. Žijeme letos v podstatě ze sponzorských peněz,“ uvedla ředitelka centra Alena Kábrtová, která se za vyšlapané peníze chystá pořídit především pomůcky k nácviku soběstačnosti lidí s poraněním míchy a zaplatit potřebné osobní asistenty.

„Jenom tak budou moci naši klienti využívat naše centrum ve dne i v noci. Je celá řada pomůcek a fíglů, aby klienti zvládli například přesednout z lůžka do invalidního vozíku, dokázali si vyrobit sami snídani nebo nastoupili a dokázali řídit auto,“ dodala s tím, že na centrum se ročně obrací kolem až patnácti set klientů. „Našimi intenzivními kurzy projde ročně přes čtyři sta klientů,“ dodala.

:. Na charitu přispěla i Kateřina Neumannová a Martin Doktor. Foto: KVIFF

Těsně na druhém místě skončila Nadace policistů a hasičů. „Získané peníze pomohou celkem čtyřiceti dvěma neúplným rodinám, jenž za posledních patnáct let přišly o své otce, kteří zahynuli při výkonu svých povolání,“ uvedl předseda nadace Vladimír Šutera.

„Pomůžeme šedesáti dvěma dětem, které v těchto rodinách zůstali bez otců. Všechny peníze přijdou do těchto rodin,“ dodal. „Peníze pomohou dětem zařadit se do společnosti jako děti z úplných rodin. Zaplatíme jim studium nebo například letní tábory, na které by jejich matky třeba neměly peníze,“ uzavřel Šutera.

Reklama

Výběr článků

Načítám