Hlavní obsah

Danny Glover dalším hvězdným hostem Karlových Varů

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zavítá americký herec Danny Glover. Převezme tam Cenu prezidenta MFF KV. Účast přislíbil také legendární ruský režisér Nikita Michalkov.

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Danny Glover

Článek

Danny Glover se nejvíce proslavil rolí policisty v akční sérii Smrtonosná zbraň, kde hrál po boku Mela Gibsona. K jeho dalším výraznějším filmům patří Maverick, Manderlay, Mravenec Z, Silverado, Vyvolávač deště či Útěk z Alcatrazu.

V posledním desetiletí se Danny Glover věnuje vedle herectví rovněž filmové produkci a režii. V současnosti pracuje na filmu o Toussaintu Louverturovi, vůdci povstání otroků proti francouzským kolonizátorům na Haiti. Na MFF bude k vidění ve dvou snímcích, a to Honeydripper a Prosíme přetočte.

Danny Glover ve filmu Svatý z Fort Washingtonufoto: Profimedia

Hlavní hvězdou letošního festivalu má být americký herec Robert De Niro. Převezme Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na slavnostním zahájení festivalu, kde se bude promítat jeho film What Just Happened? natočený v koprodukci společností Tribeca/Linson Films a 2929 Productions. Snímek se dočkal světové premiéry na festivalu Sundance 2008 a na letošním festivalu v Cannes byl uveden na slavnostním zakončení.

Dalšími hollywoodskými herci, kteří navštíví Karlovy Vary, jsou Nick Nolte a Randy Quaid, který představí film režiséra Hala Ashbyho Poslední eskorta, jenž bude uveden v sekci Nový Hollywood II. Diváci mohli Randyho Quaida v poslední době vidět například v oscarovém dramatu Zkrocená hora. Mezi více než stovkou snímků, v nichž se sedmapadesátiletý herec objevil, je film Ronalda Emmericha Den nezávislosti a Goyovy přízraky Miloše Formana.

Michalkov se vrací po devíti letech

Do Karlových Varů se po devíti letech vrací také legendární ruský režisér Nikita Michalkov, aby tady představil svůj film 12. V roce 1999 získal při příležitosti uvedení snímku Lazebník sibiřský Cenu města Karlovy Vary. "Jeho nový film 12 dostal na filmovém festivalu v Benátkách zvláštního Zlatého lva. Michalkov připravuje na rok 2010 premiéru snímku Unaveni sluncem 2. Film Unaveni sluncem vynesl režisérovi Velkou cenu poroty v Cannes i Oscara," poznamenal Bartoška.

Nejslavnější filmy s Dannym Gloverem

Smrtonosná zbraň 1.-4. 

Dreamgirls

Manderlay

Mravenec Z

Maverick

Silverado

Vyvolávač deště 

Útěk z Alcatrazu

Reklama

Související články

Do Karlových Varů míří Nick Nolte

Slavný americký herec Nick Nolte osobně uvede na letošním MFF Karlovy Vary světovou premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit, který natočil režisér...

Výběr článků

Načítám