Hlavní obsah

Herec Robert De Niro přijede do Karlových Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká herecká hvězda Robert De Niro přijede na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který se koná 4. - 12. července. Převezme tam Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na slavnostním zahájení festivalu. Dalším hollywoodským hercem, který navštíví Karlovy Vary, je již dříve ohlášený Nick Nolte.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Hollywoodská hvězda Robert De Niro

Článek

Letošní festival bude zahájen filmem What Just Happened? v hlavní roli s Robertem De Nirem, natočeným v koprodukci společností Tribeca/Linson Films a 2929 Productions. Snímek se dočkal světové premiéry na festivalu Sundance 2008 a na letošním festivalu v Cannes byl uveden na slavnostním zakončení.

Nejnovější režijní počin Oscarem oceněného režiséra Barryho Levinsona je adaptací populárních memoárů význačného hollywoodského producenta Arta Linsona, který k filmu napsal scénář a zároveň jej produkoval spolu s De Nirem a Jane Rosenthalovou. Na produkci se podíleli též Todd Wagner a Mark Cuban.

Hvězda Kmotra

První významnější hereckou roli získal Robert De Niro ve filmu Briana De Palmy The Wedding Party (1969). Počátkem 70. let dostala jeho filmová kariéra zásadní impulsy filmem Bang the Drum Slowly (1973), za který získal cenu newyorských filmových kritiků, a především setkáním s Martinem Scorsesem, s nímž natočil v témže roce snímek Špinavé ulice (1973).

De Niro s Eddiem Murphym ve filmu Showtime

Vzápětí se stal mezinárodní hvězdou díky druhé části Coppolovy mafiánské fresky Kmotr (1974); jeho výtečný výkon byl stvrzen prvním Oscarem. Pokračující spolupráce se Scorsesem, do níž patří i New York, New York (1977), nostalgická pocta klasickým muzikálům uváděná na letošním MFF KV, přinesla v průběhu let dalších sedm filmů, dvě oscarové nominace za filmy Taxikář (1976) a Mys hrůzy (1991) a druhou cenu Akademie a Zlatý globus za roli boxerského šampiona Jaka La Motty v biografickém dramatu Zuřící býk (1980).

Sbírku oscarových nominací pak doplňuje ocenění za úlohu v Ciminově dramatu Lovec jelenů (1978) a za výkon v roli těžce postiženého pacienta Leonarda Lowea z filmu Penny Marshalové Čas probuzení (1990).

V posledních letech se pouští do komedií

Mezi filmy, které De Nirovi získaly uznání kritiky i laické veřejnosti, patří Bertolucciho velkolepé XX. století (1976), krimi Ulu Grosbarda Pravdivé zpovědi (1981) či vrcholné dílo Sergia Leoneho Tenkrát v Americe (1984).

Opominout nelze ani drama Mise (1986) Rolanda Joffeho, De Palmovu gangsterku Neúplatní (1987), Půlnoční běh (1988) Martina Bresta, Tarantinovu Jackie Brownovou (1997) nebo thriller Ronin (1988) Johna Frankenheimera.

Billy Crystal (vlevo) a Robert De Niro ve filmu Přeber si tofoto: Česká televize

De Niro se nezříká ani častých odskoků do žánru komedie. Společně s Dustinem Hoffmanem se objevil v parodii Vrtěti psem (1997), nejvýraznější komediální příležitost mu však přinesly veselohry Harolda Ramise Přeber si to (1999) a Přeber si to znovu (2002), v nichž vytvořil dvojici s komikem Billy Crystalem, a komedie Jaye Roache Fotr je lotr (2000) a Jeho fotr, to je lotr (2004), kde hraje nepříjemného tchána Benu Stillerovi.

New York a Tribeca

Jako hrdý Newyorčan věnuje De Niro velké úsilí podpoře zdejší kulturní scény prostřednictvím své společnosti Tribeca Productions (zal. 1988) a od téhož roku působícího Tribeca Film Center založeného ve spolupráci s Jane Rosenthalovou. O třináct let později, v reakci na ochromení velkoměsta po útocích na Světové obchodní centrum, dali spolu s Craigem Hatkoffem vzniknout filmovému festivalu Tribeca. Původní setkání filmařů a hudebníků za účelem obnovení kulturního života na Manhattanu se za sedm let existence vyvinulo ve významné mezinárodní filmařské fórum pomáhající tvůrcům z celého světa nalézt co nejširší diváckou obec.

Prostřednictvím společnosti Tribeca Productions se De Niro podílel na vzniku více než 24 filmů, ať už jako producent, režisér nebo herec. Patří mezi ně především jeho režijní debut Příběh z Bronxu (1993) a drama Kauza CIA (2006), v hlavních rolích s Mattem Damonem a Angelinou Jolieovou, označený kritikem Davidem Denbym za „jeden z nejzajímavějších špionážních filmů všech dob“. Pod hlavičkou Tribeca Productions byly vyrobeny mimo jiné i filmy Mys hrůzy, Noc a město, Marvinův pokoj, Vrtěti psem, Přeber si to, Fotr je lotr, Přeber si to znovu a Jeho fotr, to je lotr.

V dohledné době bude De Niro k vidění v krimi Righteous Kill, ve které si zahrál spolu s Al Pacinem, a v dobrodružné komedii Everybody’s Fine, kde byli jeho hereckými partnery Sam Rockwell, Kate Beckinsaleová a Drew Barrymoreová.

Jeho kolega Nick Nolte uvede osobně premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit.

Reklama

Výběr článků

Načítám