Hlavní obsah

Velké výstavy jsou obrovskou atrakcí

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké výstavy se stávají vyhledávanou turistickou atrakcí. Lidé, obklopeni audiovizuální technikou, stále více touží po setkání s originály a jsou kvůli tomu schopni stát obrovské fronty a v davu se posouvat jako hlemýždi výstavními sály. A k tomu, aby přišli, stačí i jediný obraz.

Článek

Loni bylo do tokijského Národního muzea zapůjčeno z florentské Galerie Uffizi Zvěstování Panně Marii, rané dílo Leonarda da Vinciho. Denní návštěva tohoto skvostu italské renesance byla 10 tisíc zájmců, celkově se na něj přišlo podívat 796 tisíc nadšených diváků.

Zájem ale není jen o staré mistry. Na retrospektivu současného sochaře Richarda Serry se do newyorského Muzea moderního umění vypravilo 737 tisíc diváků. Pozornost poutají také archeologické expozice: výběr předmětů z hrobu faraóna Tutanchamona vidělo ve Philadelphii 1,29 miliónu diváků a obdivovat terakotovou armádu prvního čínského císaře přišlo do londýnského Britském muzeu 800 tisíc zájemců.

Češi a hlavně Moravané se mohou těšit, že podobně atraktivní expozici uvidí zanedlouho i poblíž hranic, protože vídeňská Albertina chystá na podzim obrovskou výstavu díla Vincenta van Gogha. Z muzeí loni nejvíce profitoval pařížský Louvre: navštívilo ho 8,3 miliónu zájemců.

Reklama

Výběr článků

Načítám