Hlavní obsah

Zemřela Ivana Tigridová, vdova po Pavlu Tigridovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 82 let zemřela v pátek večer ve svém domě v Héricy u Paříže Ivana Tigridová, vdova po někdejším předním představiteli československého exilu a později českém ministrovi Pavlu Tigridovi. Uvedl to v sobotu český velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Pohřeb se má podle něho v úzkém kruhu rodiny a přátel uskutečnit v úterý.

Foto: ČTK

Ivana Tigridová

Článek

Ivana Tigridová byla už dlouhou dobu nemocná. Její stav se silně zhoršil ve středu. Zemřela obklopena svou rodinou, uvedl velvyslanec, který Tigridovou ještě minulou neděli v Héricy navštívil.

Pohřeb má být v souladu s přáním zemřelé velmi prostý. Český stát na něm bude v každém případě zastoupen velvyslancem. Zda a kdo by na něj mohl přijet z Prahy, nebyl zatím Pavel Fischer schopen odhadnout.

Tigridovi žili ve Francii od 60. let. Pavel Tigrid tam vedl redakci exilového časopisu Svědectví, který založil už v roce 1956 v USA. Jeho manželka se na vydávání časopisu podílela.

Bývalý kancléř prezidenta Václava Havla Ivan Medek, který Tigridovy poznal hned po svém odchodu do exilu v roce 1978, ČTK telefonicky řekl, že Ivana Tigridová byla především skvělou spolupracovnicí svého muže, rozuměla tomu, co dělal, sháněla podklady a kontakty, měla dokonalý přehled o tom, co se děje v Československu. Organizovala také velkou akci Help and Action na pomoc lidem v Československu a také nejrůznější setkání literární.

Důležitá osobnost exilu

"Byla jednou z nejdůležitějších žen v exilu vůbec, její příspěvek byl fantastický. Byla to paní, bez které si nedovedu exil vůbec představit, nejen Pavlův život. Můžete o ní psát s veškerou úctou a obdivem, byla to krásná ženská," řekl Ivan Medek.

Další bývalý spolupracovník Tigridových ve Francii, publicista Jiří Slavíček, označil Ivanu Tigridovou za "ducha, který spojoval kolem Svědectví spoustu lidí. Nešlo přitom jen o politiku, ale o upřímné přátelství."

Slavíček také připomněl, že Ivana Tigridová naučila všechny tři své děti dokonale česky. (Tigridovi se brali v roce 1947 a prožili skoro celý svůj společný život v exilu.)

Ivana Tigridová se v posledních letech stále ještě účastnila v Paříži akcí vztahujících se k československé historii, například loňského kolokvia ke 30. výročí vydání Charty 77 nebo před třemi lety vzpomínkového večera na Pavla Tigrida v pařížském Českém centru.

Byla také loni v dubnu přítomna odhalení pamětní desky svého muže na pařížském domě, kde byla v letech 1981 až 1991 redakce Svědectví. Tehdy tam byli i bývalý prezident Havel, místopředseda české vlády Alexandr Vondra a pařížský starosta Bertrand Delanoë.

Reklama

Výběr článků

Načítám