Hlavní obsah

Angelina Jolie je hezký zabiják

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně to prasklo! Po předlouhých letech tápání je definitivně jasné, jak je možné, že hrdinové akčních filmů vyrážejí ze stavu přizabití prakticky nepoškozeni do dalších bojů. Názorně to ukazuje kazašský režisér Timur Bekmambetov ve svém prvním anglicky mluveném hollywoodském filmu Wanted.

Článek

Stačí zdemolovaného hrdinu ponořit celého do speciální voskové tekutiny a hojení všech tržných a bodných ran, jakož i průstřelů, modřin a boulí se zázračně urychlí, tvář se vyhladí, tělo zpevní, svaly zesílí. Recept na výrobu této tekutiny dávají v Hollywoodu a ve Wanted si v ní několikrát poležel mladý muž jménem Wesley Gibson.

Návštěva jisté mladé dámy s puškou v ruce

Donedávna (asi tak první třetinu filmu) byl Wesley jen převelice znuděným úředníkem, kterého otravovalo všechno, protože ho otravoval především vlastní život. Návštěva jisté mladé dámy s puškou v ruce mu ho však obrátila naruby sdělením, že jeho otec, šéf tajného Bratrstva, které dohlíží na svět a pod heslem „Zabij jednoho, zachráníš tisíce“ vraždí na potkání, zemřel.

Wesley by tedy měl převzít rodinný podnik. Asi proto, že se tak strašně nudí, Wesley souhlasí a vydává se na školení v zabijáctví. Zmíněná tekutina mu pomáhá toto školení, plné tvrdých ran i cenných rad, ve zdraví přežít, a protože, jak známo, těžko na cvičišti, lehko na bojišti, Wesley v sobě postupně objeví talent, o kterém neměl ponětí. Začne ho zvesela rozvíjet až k dokonalosti.

Kazašský režisér Timur Bekmambetov měl kliku, že natočil nízkorozpočtovou Noční hlídku zrovna v době, kdy žánr akčních filmů potřeboval oživit. On sám oplývá originálními filmařskými nápady, které umí i bez horentních nákladů výborně natočit, takže Noční hlídka měla ohromný ohlas a vydělala desetkrát tolik, než kolik stála. Následující Denní hlídka situaci zkopírovala s tím, že vydělaných peněz byl ještě dvojnásobek.

A zase měl Bekmambetov kliku

A zase měl Bekmambetov kliku: v Hollywoodu zrovna ležel na stole nový, nezvyklý komiks Wanted a producenti hledali nového a zajímavého režiséra. Tak dostal Kazach spoustu peněz, hvězdy velikosti Angeliny Jolie, Morgana Freemana a Jamese McAvoye a vydal se s tím vším do Prahy, kde celých dvanáct týdnů natáčel.

Výsledek je přesně takový, jaký měl být – akční film plný vcelku bezúčelného, ovšem velmi nápaditého a špičkově natočeného mlácení a zabíjení, potoků krve a spousty křiku.

Naštěstí tak úplně nechybí ani smysl pro humor, což se týká zejména hlavního hrdiny, respektive obsazení Jamese Mc Avoye. Ten hrál dosud výrazně křehčí hrdiny ve filmech jako Pokání a pro akčního hrdinu nemá nejmenší fyzické předpoklady.

Nicméně snad i proto, že, jak říká, je otrávený z těch „vymakaných dvoumetrových nadsamců, kteří takové role dostávají“, nabídku přijal a navzdory tvrzení „radši bych snědl psí výkal, než bych šel do posilovny“, se odevzdal do rukou trenéra, který s ním zacházel jen o málo jemněji než filmoví trenéři s jeho postavou.

Avoy nabral dvacet kilo svalové hmoty, které potřeboval, aby „vypadal“, ale protože mu scénář v první části dovoluje i hrát, nezapře v sobě především velmi talentovaného herce, který se výtečně hodí do dvojice s Morganem Freemanem a koneckonců i do trojice s Angelinou Jolie.

Wanted, USA 2008

Režie: Timur Bekmambetov. Scénář: Michael Brandt, Derek Haas. Hrají: James McAvoy, Angelina Jolie, Morgan Freeman

Reklama

Výběr článků

Načítám