Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti zahájí Othello

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnovená premiéra Othella zahájí ve středu Letní shakespearovské slavnosti (LSS) na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu. Do 8. září představí LSS v Praze, Brně, Bratislavě, Košicích a Ostravě 158 představení.

Článek

Othello v režii Petra Kracika se hraje již třetí sezónu. V letošním obsazení ztvární titulní postavu Martin Zahálka, Desdemonu Zuzana Vejvodová a v roli Jaga se nově objeví herec plzeňského Divadla J. K. Tyla Martin Stránský. V dalších rolích uvidí diváci Jana Révaie, Ladislava Freje, Jana Teplého ml., Barboru Munzarovou, Zuzanu Slavíkovou aj.

Obě letošní pražské premiéry - Komedie omylů (8. 7.) a Sen noci svatojánské (27. 7.) - se poprvé uskuteční na nádvoří Hudební fakulty Akademie múzických umění v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. První titul připravuje režisér Ivan Rajmont, druhým se do Prahy dostává loňská bratislavská inscenace režiséra Ľuba Pauloviče. Kromě toho se v Praze bude opět hrát i komedie Jak se vám líbí s Mariánem Labudou a Bouře s Janem Třískou v roli Kalibana.

Divadelní program bude letos již popáté spojen s výstavou Maximální fotografie ze sbírek skupiny PPF. Výběr z díla Václava Chocholy, klasika české portrétní a výtvarné fotografie, pod názvem Noční chodec bude k vidění od 2. července do 28. září v jižních zahradách Pražského hradu.

V Brně a v Košicích se objeví Kupec benátský s Boleslavem Polívkou, v Ostravě Komedie omylů v režii Petera Gábora s herci ostravských divadel. Richarda III. přiveze do Ostravy Teatr Ludowy z Krakova s Jerzym Stuhrem v titulní roli. Bratislava chystá premiéru historické tragédie Antonius a Kleopatra s Tomášem Maštalírem, Zuzanou Fialovou, Zuzanou Kanóczovou a Csongorem Kassaiem. V Praze a Brně se tento titul objeví až příští rok.

Vstupenky na představení LSS lze zakoupit v síti Ticketportal a v den představení i v místě konání. Více informací na www.shakespeare.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám