Hlavní obsah

Skupina Billy Talent: Ano, hodně nás inspirují naše oblíbené knihy

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze dnes vystoupí kanadská kapela Billy Talent, která se původně jmenovala Pez. Kapela hrála v Praze už minulý rok. Nedávno vydali CD a DVD s provokativním názvem 666. Kytarista Ian D’Sa v rozhovoru říká: "Knihy jsou zdrojem inspirace a nemusí to být zrovna velká poselství, někdy vás chytne třeba jenom název, postava nebo slovní obrat."

Foto: Warner Music , Právo

Billy Talent, zleva Ian D’Sa (kytara), Jonathan Gallant (baskytara), Ben Kowalewicz (zpěv) a Aaron Solowoniuk (bicí).

Článek

Nedávno jste vydali koncertní CD a DVD nazvané 666. Proč jste zvolili tak provokativní název, který symbolizuje číslo Satana?

My jsme tím ale nemysleli nic takového. Nebrali jsme to tak vážně. Bylo to tak, že jsme si řekli: dobře, máme tu šest písniček a tři různé země, tak proč to nenazvat 666?

Vaše kapela se původně jmenovala Pezz. Proč jste název změnili?

Bylo to už v roce 1998 a v USA byla jiná parta, která se jmenovala stejně. A my jsme v té době byli takříkajíc školní kapela, měnit název bylo v pohodě. Je to postava z knihy Michaela Turnera Hardcore Logo. Později to bylo i zfilmované a nám se to jako název líbilo.

Inspirují vás v textování či skládání knihy a filmy i v současnosti?

Jasně. Hlavně literatura dokáže být obohacující. Hodě rád čtu Paula Coelha a ten je velmi inspirující. Jistě, knihy jsou zdrojem inspirace a nemusí to být zrovna velká poselství, někdy vás chytne třeba jenom název, postava nebo slovní obrat.

Minulý rok jste poprvé vystupovali v Čechách jako předkapela My Chemical Romance. Jak na ten koncert vzpomínáte?

Byl to krásný koncert, byl to náš první v tomto regionu. A Praha je pro návštěvu krásné město. Stejně jako celé turné to byl dobrý koncert, a proto se těšíme, že se nyní vrátíme a zahrajeme si vlastní show.

Toužíte svou hudbou něco na tomto světě změnit?

Myslím, že se spíš snažíme na lidi napojit na individuální úrovni. Některé naše texty jsou sice politické, nebo obsahují závažnější sdělení, ale prvotní je pro nás posluchač a spojení s ním.

Kdy vyjde vaše nové album?

Jsme ve víru psaní nového materiálu. Snad skončíme koncem léta a na podzim budeme nahrávat. A tak by ta deska asi vyšla příští rok. Možná na jaře.

Pražský koncert bude poslední na vašem evropském turné. Jaký bude?

Bude úžasný, posledně to tam bylo opravdu skvělé. Už se moc těšíme, doufám, že budeme mít stejně jako minule čas zajít do města a do hospody. Fanoušci si nás užijí víc než posledně, protože nyní přijíždíme sami. Set je namíchán půl napůl z minulé a aktuální desky.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Prahy míří Billy Talent

V Incheba aréně na pražském Výstavišti vystoupí v pondělí kanadská skupina Billy Talent. Soubor zaujal tuzemské posluchače už loni při svém vystoupení, když...

Výběr článků

Načítám