Hlavní obsah

Česko chce dražit další díla z lichtenštejnské sbírky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Londýně se budou počátkem července dražit další umělecká díla ze sbírek Lichtenštejnů, které původně zdobily zámky Valtice a Lednice. Na podobné aukci v Nizozemsku v dubnu nakoupil český stát desítky artefaktů v celkové hodnotě 13 miliónů korun. Nyní mají odborníci zájem o 15 obrazů, na které žádají ministerstvo kultury o mimořádnou dotaci ve výši asi sedmi miliónů korun, řekl v pondělí mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Zdeněk Musil.

Článek

"Během aukce Old Master Sale v Londýně, kterou pořádá aukční síň Christie's 8. a 9. července, se bude dražit asi 18 uměleckých děl z majetku Lichtenštejnů ze sbírek Valtice a Lednice," říká Alice Suchanová z agentury zastupující českou pobočku Christie's.

Odborníci z NPÚ nabídku aukční síně zhodnotili a jednali o jednotlivých dílech i s památkovým odborem ministerstva kultury, uvedl Musil. Oproti minulé dražbě, na níž památkáři zakoupili především nábytek, by nyní chtěli zakoupit zejména obrazy starých mistrů. Určili také, které by šly na zámek Valtice a které do Lednice. Lednický zámek by jich dostal šest a Valtice devět.

NPÚ předpokládá, že by díla mohl nakoupit za 300 000 eur (přibližně 7,3 miliónu korun), tato suma již zahrnuje i aukční poplatky, uvedl Musil. Památkáři by tentokrát nebyli na místě, ale dražili by po telefonu. O mimořádné dotaci ale musí rozhodnout ministerstvo, dodal.

Češi říkají před aukcí, kolik mají

V dubnu získali zástupci NPÚ pro zámky Valtice, Lednice a hrad Šternberk ze sbírek Lichtenštejnů 15 obrazů, 94 kusů nábytku, tři tapiserie a orientální hodinovou skříň. Všechny předměty kdysi zdobily lichtenštejnská sídla na Moravě - zámky Lednice a Valtice a hrad Šternberk. Lichtenštejnové nabídli v dubnové aukci 460 předmětů, které si odvezli z Československa po konfiskaci jejich majetku po druhé světové válce.

Český stát i před dubnovou dražbou uvedl, kolik peněz je na ní připraven utratit. Zopakoval tak svůj postup z doby před třemi lety, kdy také prozradil, kolik je v Paříži ochoten dát za fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky. Odborníci na aukční trh ale tuto politiku kritizují jako netaktickou.

Díla ze sbírek Lichtenštejnů získal český stát na dražbě již dříve. Před pěti lety se podařilo zástupcům NPÚ v Brně získat na dražbě v Amsterodamu 14 obrazů ze sbírek Lichtenštejnů, které do druhé světové války také zdobily interiéry zámků ve Valticích a v Lednici. Památkáři tehdy nakoupili plátna za 46 000 eur (podle tehdejšího kurzu 1,5 miliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám