Hlavní obsah

Zemřel italský režisér filmových komedií Dino Risi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM
Aktualizováno

Italský režisér filmových komedií Dino Risi zemřel v sobotu ráno v Římě ve věku 91 let. Oznámila to italská agentura Ansa. Režisér filmů Chléb, láska a ... i snímku Vůně ženy, který se narodil v prosinci 1916, se v 50. letech stal jedním z velkých italských filmových režisérů, jemuž se dařilo v tvorbě hlavně lehkých situačních komedií.

Foto: Profimedia.cz

Italský režisér Dino Risi

Článek

První velký úspěch nedostudovanému psychiatrovi Rissimu, který v roce 1941 začínal jako asistent Alberta Lattaudy, získaly v polovině padesátých let komedie Chléb, láska a ... navazující dva předchozí Comenciniho snímky, prvním byl Chléb láska a fantazie. Před í natočil komedii Poveri ma belli (Chudí, ale krásní; 1957).

Žánru lehkých komedií zůstal věrný po většinu své kariéry, což dokázal v polovině šedesátých let snímek Tygr a kočička s Vittoriem Gassmanem Jeden z nejúspěšnějších snímků Vůně ženy z roku 1975 - opět s Gassmanem v hlavní roli - l především psychologickou studií o slepém a napůl ochrnutém muži. V roce 1988 natočil film s příznačným názvem Chuť žít. Posledním filmem bylo Děvčátko ze soutěže Miss Itálie z roku 2000. Pokusy o jiné žánry, jako byl horor Ztracená duše, nebyly příliš úspěšné.

K většině svých filmů psal i scénáře. Pro televizi natočil v roce 1989 remake slavného filmu Horalka, v němž po třiceti letech v titulní roli opět zazářila nestárnoucí Sophia Lorenová. V českých kinech šly také další jeho snímky jako První láska (1978), Přízrak lásky (1981) či povídkový film Nová strašidla, do něhož natočil pět epizod.

V jeho filmech si zahráli například Sophia Lorenová, Vittorio Gassmann, Alberto Sordi nebo Ugo Tognazzi.

V roce 2002 obdržel Risi Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách za celoživotní dílo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám