Hlavní obsah

Divadelní Evropa se chystá do Hradce Králové

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěvkyně Soňa Červená v operní inscenaci Národního divadla Zítra se bude skladatele Aleše Březiny a režiséra a libretisty Jiřího Nekvasila se stane prvním magnetem XIV. mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové, který se uskuteční v poslední červnové dekádě. Dílo se ohlíží za osudem Milady Horákové.

Článek

V hlavním programu festivalu a v Open Air vystoupí v neuvěřitelných 240 představeních soubory z Česka a 13 evropských zemí.

V hlavním programu festivalu a v Open Air vystoupí v neuvěřitelných 240 představeních soubory z Česka a 13 evropských zemí.

Den divadla letos věnují pořadatelé dvěma souborům: kvůli problémům s pražským granty existenčně těžce zkoušenému Spolku Kašpar Jakuba Špalka a permskému Divadlu U mostu Sergeje Fedotova.

Kašpaři uvedou shakespearovskou trilogii Elsinor zahrnující Shakespearova Hamleta, hru Jiřího Stránského a Jakuba Špalka Claudius a Gertruda a Stoppardovu hru Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi. Divadlo U mostu přijede s McDonaghovým Osiřelým západem a Hamletem.

Z Ruska přijedou dva soubory

Z Ruska přijedou celkem dva soubory, ten druhý – z Magnitogorsku – přiveze Ostrovského Bouři. Obě divadla jsou loňskými finalisty festivalového klání o Zlatá křídla – nejlepší inscenaci a divadlo roku.

Hodně se očekává od souborů z Litvy, Itálie, Slovenska (Čechovovy Tři sestry Slovenského národního divadla a Portia Coughlanová Mariny Carr Divadla Andreje Bagára z Nitry), a dále z Maďarska, Rumunska, Polska, Německa, Británie…

Pozoruhodné inscenace představí na festivalu mj. ostravské Divadlo Petra Bezruče, jedinečného Puškinova Evžena Oněgina Jana Mikuláška, brněnská Husa na provázku, Pitínského Evangelium svatého Lukáše, pražské Veselé skoky, Baby box Martina Packa, Jany a Miroslava Hanušových nebo domácí Klicperovci, Felliniho Silnici v režii Martina Stropnického.

Nebudou chybět ani loutky

Pozadu nezůstávají ani loutkáři a neprofesionální soubory v Open Air. Na tuctu scén hradeckého Starého Města vystoupí pod širým nebem na náměstích, dvorech a zákoutích téměř stovka souborů ve 127 představeních.

Dračí loutkáři chystají prezentování invenčních inscenací pražského Disku DAMU, nezávislých souborů i domácí práce otce a syna Kroftových: Komediantské báchorky (Josef), O pejskovi a kočičce (Jakub) a Magická revue s ptákem Ohnivákem (Josef). Úplný program festivalu je uveden na webbových stránkách Klicperova divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám