Hlavní obsah

Třikrát americký jazz na Pražském jaru

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem kvarteta amerického saxofonisty Waynea Shortera vyvrcholila populární řada koncertů letošního ročníku festivalu Pražské jaro, která byla zcela ve znamení jazzu. Tři koncerty, v nichž převažovaly americké hvězdy, ukázaly široké spektrum současného jazzu.

Článek

Na prvních dvou publikum očaroval „starý pán“ Freddy Cole, zpěvák a pianista, mladší bratr světoznámého Nata Kinga Colea. Dokonale frázující a swingující šestasedmdesátiletý vokalista předvedl se svým kvartetem v Mercedes Foru a v Lucerna Music Baru standardy i písně ze svého posledního alba Music Maestro Please.

Wayne Shorter se představil v Rudolfinu

V doprovodu na sebe upozornil především výborný kytarista Randy Napoleon. Wayne Shorter se představil se svým hvězdným kvartetem ve vyprodaném Rudolfinu odlišnou podobu současného jazzu. Bývá nazývána jazzem 21. století, ale už s ním má málo společného. Zcela popírá swingovou tradici, tradiční řazení témat a sól, dokonce i současný převažující mainstream.

Dlouhé kompozice protagonisty Shortera jsou spíše suity, ve kterých se vždy pojí předem připravené s improvizací. Akustické kvarteto našlo v Rudolfinu mnohem lepší prostředí než před třemi lety v Kongresovém centru.

Shorterovy saxofony (tenor i soprán), piano Danila Pereze, bicí Briana Bladea a hlavně kontrabas uchvacujícího Johna Patitucciho zanechaly v publiku dobrý dojem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám