Hlavní obsah

Umělecký šéf zlínského festivalu: Letos máme druhé centrum

Právo, em

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti poslednímu ročníku je zlínský filmový festival, který začíná v neděli, prodloužený na osm dnů. Navíc festival probíhá také v kinosálech multiplexu Zlaté jablko, rozšířil tak své prostory. Novinkou jsou letos Noční horizonty, říká v rozhovoru umělecký šéf zlínského festivalu Petr Koliha.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Umělecký šéf zlínského festivalu Petr Koliha

Článek

Zlínský festival začíná. Jak byste popsal letošní ročník?

Za prvé jsme prodloužili festival na osm festivalových dnů. Za druhé jsme dostali k dispozici šest kinosálů v nově zbudovaném multiplexu Zlaté jablko, což je – jak jsem se dozvěděl – prastaré označení Zlína. Festival tím získává druhé centrum ve středu města, zatímco to první zůstává kolem hotelu Moskva a Univerzity Tomáše Bati. Za třetí máme novou sekci Nočních horizontů. Novinkou bude i pětidenní pražská přehlídka filmů z festivalu, kterou uspořádáme v Palace Cinemas na Novém Smíchově.

Jak to vypadá na poslední chvíli s hvězdami?

Svou účast potvrdila mimo jiné Dakota Blue Richards, již jsme mohli nedávno vidět v naší distribuci ve Zlatém kompasu. V porotě zasedne režisér muzikálu Pomáda Randal Kleiser. Na náměstí zazpívá královna českého popu Lucie Bílá, Matěj Ruppert, ale i britská herečka a zpěvačka Sukie Smith.

Komu letos věnujete retrospektivy?

Zmínil bych na prvním místě sekci britského filmu – i letos pokračujeme v představování jednotlivých národních kinematografií, na řadu přišla Británie. Připomeneme hnutí 60. let Free cinema, jehož díla patří k základům moderního filmu – vždyť Formanovy snímky popisovaly podobně pocity tehdejší mládeže. Pro děti jsme vybrali filmy natočené od 40. do 80. let. Program nabídne i seminář zaměřený na britskou fantasy literaturu.

Co dále festival připomene?

Sestavili jsme výběr sedmi izraelských filmů k šedesátému výročí vzniku Státu Izrael. V sekci Africké dětství uvedeme nejzajímavější filmy ze subsaharské Afriky za posledních 25 let. Jistě nejen fanoušci japonské Anime přivítají průřez tímto u nás stále ještě exotickým žánrem.

Retrospektivami chceme vzpomenout životní výročí českých herců, Mileny Dvorské, Josefa Nárožného, Jaromíra Hanzlíka, Vladimíra Dlouhého nebo Pavla Nového. Připomeneme si též životní jubileum pana Lubomíra Lipského.

Naopak vzpomínat se bude i na osobnosti, které již nejsou mezi námi, tedy Otu Hoffmana, Věru Galatíkovou, Alenu Munkovou či Radovana Lukavského. A v neposlední řadě bych pozval všechny fanoušky na filmy Tima Burtona, který letos oslaví padesátiny. Událostí závěrečného galavečera bude předání Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež Ivě Janžurové.

Čím festival odstartuje?

Podařilo se nám získat ke slavnostnímu zahájení sekce pro mládež snímek Juno Jasona Reitmana, amerického filmaře s československými kořeny – jedná se o potomka režiséra Ivana Reitmana. Jeho hořké komediální drama o předčasně těhotné středoškolačce získalo kolem čtyřiceti cen na všemožných festivalech včetně letošního Oskara za scénář a přijede k němu v Americe populární herec Daniel Clark. Dětskou část festivalu zahájí Troškova pohádka Nejkrásnější hádanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Terezku ze Zlína našel Interpol ve Švýcarsku

Pětiletá Terezka Konečná, po které pátrala zlínská policie, je podle Interpolu v pořádku a se svou matkou Ivetou Marelovou a jejím přítelem bydlí ve švýcarském...

Výběr článků

Načítám