Hlavní obsah

Provokativní sitcom si dělá legraci z Izraelců i Arabů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být izraelský občan arabského původu asi není moc velká legrace, přesto se o tom dá natočit legrační seriál. Úspěch, který má se sitcomem Avoda Aravit izraelská televize, tomu nasvědčuje, píše německý server Spiegel. Mnozí ale sitcom nesnášejí.

Článek

Hlavním hrdinou sitcomu je Amjad, Arab, kteý žije se svou rodinou v Izraeli a pracuje jako novinář. Mluví stejně jako židovští sousedé a strašně se snaží vypadat jako pravý Izraelec. Dokonce oslaví s jednou rodinou židovské svátky a rodiče přiměje, aby jedli židovské jídlo.

Jeho kolega a nejlepší přítel je Žid, který žije se sebevědomou Palestinkou, právnicí vzdělanou v USA. Tato konstelace nabízí řadu vtipných situací, vyrůstajících z rozšířených klišé a rasistických postojů.

Šéfredaktor jednoho dne vyšle novináře Amjada, aby udělal článek o jistém panu Silbersteinovi, který vymyslel plán nového rozdělení Palestiny. "Tady my, tam vy," nalajnuje jednoduše arogantní chlapík a Amjad vypění: "A kdo jsem já?" Nakonec ho vnitřní rozpolcenost dovede k psychoanalytikovi, ale jeho tajné návštěvy u odborníka přesvědčí jeho otce, že syn je homosexuál...

Seriál se setkal i s prudkými negativními reakcemi, prý rozšiřuje klišé a je sentimentální. Nikdo ale nepopírá, že si zachovává nestrannost a hlavně se mu všichni smějí.

Neoblíbená menšina

Arabští Izraelci tvoří asi pětinu obyvatel země a jsou menšinou, které není co závidět. V průměru jsou chudší a méně vzdělaní než jejich židovští spoluobčané. Většinou je také neberou do armády, a proto mají později zhoršený přístup k zaměstnání ve státní správě.

Židé je často nenávidí, nebo jimi pohrdají a vyčítají jim, že spolupracují s teroristy. Minulý rok skupina vlivných izraelských Arabů vyzvala Izrael, aby se přestal definovat jako "židovský stát", což ještě přililo olej do ohně.

Reklama

Výběr článků

Načítám