Hlavní obsah

Studentský Oscar putuje do Německa, česká nominace neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český režisér Martin Duda nezískal letošního studentského Oscara. Podle agentury DPA americká Akademie filmových umění a věd vyhlásila vítězem kategorie zahraničních snímků německého filmaře Reta Caffiho za jeho snímek Auf der Strecke (Na cestě). Duda byl nominován za krátký film Jsem větší a lepší.

Článek

Absolvent pražské FAMU se dostal na konci dubna do pětičlenné konečné nominace, kterou akademie vybrala ze 45 kandidátů pocházejících z 29 zemí světa. Vedle českého a německého zástupce v ní byli mladí filmaři ze Španělska, Izraele a Slovinska. Cenu si vítězný tvůrce převezme na slavnostním večeru, který se uskuteční 7. června v Los Angeles. Studentské Oscary se letos budou předávat již po pětatřicáté.

Caffi svým snímkem absolvoval na Vysoké škole mediálních umění v Kolíně nad Rýnem. S půlhodinovým příběhem detektiva ze supermarketu, který se tajně zamiluje do prodavačky, uspěl již letos například na filmovém festivale v americkém Aspenu, kde získal cenu pro nejlepší studentský snímek, nebo na festivalu krátkých filmů ve francouzském Clermont-Ferrandu, z něhož si odnesl velkou cenu poroty.

Dudův sedmnáctiminutový film vychází z otázky, zda může robot nahradit člověka v divadle. Příběh se odehrává v Praze v nedaleké budoucnosti a režisér v něm použil počítačové efekty a 3D animaci. Vedle hlavní postavy robota, který se po zásahu zhrzeného herce dostává do ulic města a tam rozehrává svou životní roli, se ve snímku objevují známí čeští herci Matěj Hádek, Ondřej Pavelka, Miroslav Krobot, Kamil Halbich nebo Vanda Hybnerová.

Z českých filmařů studentského Oscara dosud získal pouze Jan Svěrák v roce 1989 za svůj film Ropáci. Nominováni byli ještě další tři Češi: Miloš Zábranský v roce 1982 za snímek Horečka všedního dne, Aurel Klimt v roce 1998 za eastern Krvavý Hugo a Václav Švankmajer o dva roky později za Test.

Reklama

Výběr článků

Načítám