Hlavní obsah

Stoppardova hra z české historie nominována v USA na ceny Tony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hra Rock'n'roll, ve které britský dramatik původem ze Zlína Tom Stoppard přibližuje nedávnou českou minulost, získala čtyři nominace na letošní americké divadelní ceny Tony. Na svých internetových stránkách to uvedli pořadatelé udílení cen, které se uskuteční 15. června v New Yorku.

Článek

Stoppardova hra o dvacetiletí mezi sovětskou okupací Československa v roce 1968 a pádem komunismu před osmnácti lety, které disident Václav Havel označil v listopadu 1989 za "bezčasí", slavila úspěchy v Londýně, v Praze i na newyorské Broadwayi. Rock'n'roll začíná v britské Cambridgi těsně po vpádu sovětských vojsk a končí koncertem skupiny Rolling Stones na Strahově 19. srpna 1990.

Rock'n'roll byl především nominován na hlavní cenu pro nejlepší činohru - soupeřit o ni bude s hrami The Seafarer od Conora McPhersona, The 39 Steps od Patricka Barlowa a August: Osage County od Tracyho Lettse. Další nominace získal v kategoriích pro nejlepšího herce, nejlepší herečku a nejlepší zvukový doprovod.

Tom Stoppard jako malý chlapec uprchl s rodiči před nacisty z rodného Zlína, krátce žil v Asii, až s matkou a nevlastním otcem zakotvil v Británii. Vždy pozorně sledoval vývoj ve své vlasti, za komunismu pomáhal zakázaným autorům a udržoval kontakty se svým profesním kolegou, dramatikem, spisovatelem a později prezidentem Václavem Havlem.

Stoppard byl vítězem loňské divadelní sezóny v USA, kdy jeho devítihodinová trilogie o ruských revolucionářích 19. století Na březích Utopie získala rekordních sedm prestižních cen Tony, včetně ocenění za nejlepší činohru.

Reklama

Výběr článků

Načítám