Hlavní obsah

Irglová s Hansardem zahrají v červnu v Praze

– PRAHA

Praha bude poprvé od únorového ocenění hostit oscarovou dvojici Markétu Irglovou a Glena Hansarda. Česká zpěvačka a hudebnice vystoupí se svým irským partnerem 8. června v divadle Archa. V pátek to oznámil jejich spolupracovník Jiří Hejl. Irglová s Hansardem získali prestižní cenu americké filmové akademie v kategorii píseň roku za baladu Falling Slowly z nízkorozpočtového irského snímku Once režiséra Johna Carneyho.

Článek

Irglovou s Hansardem na scéně doprovodí irští muzikanti z Hansardovy kapely The Frames. Během večera zazní nejen hity z filmu Once, ale i skladby ze staršího alba, jež česko-irské duo nazvalo Swell Season. Zazní i písničky z repertoáru kapely. V roli předskokana vystoupí irský hudebník Liam Ó Maonlaí.

Již den před koncertem se Irglová s Hansardem českým divákům představí v pořadu České televize Noc s Andělem.

"Chtěli jsme přijet hned po Oscarech, ale to se nepodařilo," uvedla Irglová, pro niž prý bývá atmosféra jejích pražských koncertů nezapomenutelná.

"Je tady spousta lidí, kteří nám v minulosti pomáhali a věřili nám a vždycky se s nimi rádi potkáváme, ať na koncertě, nebo mimo něj," konstatovala.

Chtějí hrát v komorním prostředí

Nyní Irglová s Hansardem podnikají měsíční turné po USA; jejich koncerty bývají vyprodány. Poté se přesunou do Evropy. Kromě Česka jejich vystoupení uvidí i jejich příznivci v Německu, Španělsku a Británii.

V polovině června se duo opět vrátí za oceán; těsně před prázdninami je bude čekat vystoupení na slavném festivalu v britském Glastonbury.

Přestože by Irglová s Hansardem mohli vystupovat ve velkých halách, nechtějí prý opustit divadelní sály. "Pro typ hudby, kterou děláme, je ideální vidět lidem do tváře, být s nimi v osobním kontaktu na takovou vzdálenost, aby nás případně slyšeli i akusticky, bez zesilovačů," uvedl Hansard.

Na přelomu července a srpna Irglová s Hansardem vystoupí na festivalech v Náměšti nad Oslavou, Telči, Českém Krumlově, Českých Budějovicích a Milevsku.

Prodali již půl miliónu desek

Soundtrack k filmu Once se drží už řadu týdnů na předních příčkách hitparád. V uplynulém týdnu byl na třetím místě oficiálního žebříčku 50 nejprodávanějších alb a výběrů populární hudby, který zveřejňuje Česká sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI).

Oscarové ocenění prudce zvedlo zájem o hudbu česko-irské dvojice i v Americe, hudebníci již dříve obdrželi zlatou desku od společnosti Sony za půl milionu prodaných cédéček.

Reklama

Výběr článků

Načítám