Hlavní obsah

Ostrava odstartuje festival Dny umění nevidomých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavou nevidomých italských umělců a zrakově postižených ostravských a opavských školáků bude v úterý v Ostravě zahájen čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. Festival se pravidelně koná na různých místech Moravy a Ostrava se k němu letos připojila poprvé, řekla Miroslava Sabelová, ředitelka Knihovny města Ostravy, která kulturní akce spojené s festivalem organizuje.

Foto: Profimedia.cz

Někteří návštěvníci si mohou vyzkoušet, co zvládnou se zavázanýma očima.

Článek

Festival je přehlídkou uměleckých výtvorů nevidomých a těžce zrakově postižených a představuje jejich práce sochařské, malířské i hudební tvorbu. Mezi účinkujícími jsou nejen čeští, ale i zahraniční umělci. Každý rok se představují tvůrci z některé z evropských zemí, letos to budou právě Italové.

Na výstavě nazvané Viděno srdcem budou představena díla již nežijícího malíře Giuseppe Noferiho a sochaře Felice Tagliaferriho. Součástí festivalu bude také několik koncertů. Zahraje například Trio Vega, které má na repertoáru mimo jiné Bachovu či Mozartovu hudbu. Českou klasickou hudbu představí klavírista David Šugárek, který zahraje skladby Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka. Milovníci jazzu by pak neměli chybět na koncertu italského jazzového hudebníka Armanda Battistona a slovenského harmonikáře Mária Biháryho.

V rámci festivalu budou pro dospělé i děti připraveny také výtvarné dílny. "Zvažujeme, že třeba zdravým dětem zavážeme oči, aby si mohly vyzkoušet, jak se tvoří nevidomým, a porovnat si, co dokážou," vysvětlila pracovnice knihovny Miroslava Mikušková.

Podrobný program festivalu mohou zájemci najít na internetových stránkách Knihovny města Ostravy www.kmo.cz. Všechny akce budou zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám