Hlavní obsah

ČT uvede seriál hororových pověstí a fám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize začne na podzim vysílat nový patnáctidílný seriál Černá sanitka, který zachycuje současné nebo nedávné pověsti a fámy. Někdy jsou hrůzostrašné, jindy komické, ale jedno mají společné - jsou lidovým folklorem a nikdy se nestaly. Ve svých knihách Černá sanitka a jiné děsivé příběhy a Černá sanitka: Druhá žeň je zachytil Petr Janeček.

Článek

Díl nazvaný Rovnátka se v úterý večer točil v nemocnici v České Lípě, řekl její mluvčí Petr Pokorný. Přípravu seriálu potvrdila i Česká televize.

"Ve vyšetřovně na našem centrálním příjmu vznikala scéna ze spíše komické než z hororové kategorie," dodal Pokorný. "Českolipská" epizoda seriálu je lidovým, těžko uvěřitelným příběhem o hrozném nebezpečí, jaké číhá na mladé lidi při milování, pokud má dívka v ústech drátěná rovnátka. Pospojovaným milencům pomůže k oddělení až komplikovaný chirurgický zákrok.

Seriál režíruje Jiří Novák. Bydlí v Doksech, a tak si pro Rovnátka vybral nedalekou nemocnici v České Lípě. "Filmaři kromě vyšetřovny potřebovali i sanitku," podotkl Pokorný.

Autor předlohy pro seriál Černá sanitka, třicetiletý pražský etnolog a folklorista Petr Janeček, pracuje v Národním muzeu. České komentované sbírky současných pověstí Černá sanitka a jiné děsivé příběhy a Černá sanitka: Druhá žeň mu vydalo v letech 2006 a 2007 nakladatelství Plot.

Černá sanitka inspirovala HaDivadlo

Černou sanitku zdramatizovalo brněnské HaDivadlo a internetová stránka nakladatelství Plot uvádí, že od května ji začne vysílat v rozhlasové podobě stanice Českého rozhlasu Leonardo. Černá sanitka nabízí klasické historky o maniacích, zvířatech a neštěstích, pověsti a fámy z období komunistického režimu, z druhé světové války a strašidelná vyprávění, známá z dětských letních táborů a ze škol v přírodě.

Černá sanitka jako mystické hororové auto jezdí podle strašidelných lidových báchorek po zemi a její posádka krade lidi kvůli obchodu s tělesnými orgány.

Reklama

Výběr článků

Načítám