Hlavní obsah

Francouzská sopranistka oslnila české publikum

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý z programů, který připravil v těchto dnech pro českou metropoli dirigent Serge Baudo s Pražskými symfoniky FOK, měl hvězdného hosta – jeho krajanku sopranistku Véronique Gensovou. Smetanova síň tak v úterý a ve středu slyšela pěvkyni, která „je doma“ jak v historické interpretaci barokní hudby, tak v Mozartovi, a získala mnoho francouzských cen.

Foto: Právo

Véronique Gensová

Článek

K původně nahlášenému cyklu Písní z Auvergne u nás neznámého skladatele Josepha Canteloubea (1879–1957) přidala ještě jeho Francouzské písně. A byl to dobrý nápad, i když mezi ně vložil dirigent nepříliš vhodně Sibeliovu Symfonii č. 4.

Posluchačům se dostalo nevšední krásy obou pěveckých cyklů, v nichž skladatel „pouze“ zpracoval lidové písně. Pěvkyně se třpytivým sopránem a emotivním výrazem jim dodala krásu i humor a rozlišila i oba cykly – první mnohem zemitější a i jazykově v dialektu půvabnější.

Premiérové vystoupení Gensové v Česku rozdalo publiku kouzelné poklady ze sbírek francouzského folklóru. Gensovou bychom určitě slyšeli rádi i v operním či jiném programu, abychom poznali její veškeré kvality.

Reklama

Výběr článků

Načítám