Hlavní obsah

Pietní dokument o Hrádečku

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi slavné vesnice naší republiky patří i podkrkonošský Hrádeček, kde bývalý český prezident Václav Havel hledal nejen své inspirace, ale za minulého režimu tu byl objektem represivních „her“ sledovaček komunistické policie.

Článek

Hovory z Hrádečku kdysi kolovaly na audiokazetách po celé republice. Nyní je na světě vzpomínkový dokument, věnovaný tomuto magickému místu, Fenomén Hrádeček aneb duchové pod Břečtejnem.

V 70. a 80. letech kvetl na tamní Havlově chalupě čilý společenský život. Sjížděla se tam řada tehdejších disidentů, jak dokládají záznamy v návštěvní knize, ale také fotografie z pravidelných zahradních slavností. Ty pořádal zdejší usedlík a zároveň režisér Divadla na tahu Andrej Krob, který se svými slavnými i neznámými sousedy natočil po letech jakési dokumentární sousedské vzpomínání. Z nich vyvstávají nejen kouzelná místa okolí, ale i absurdní křižovatky ještě absurdnější doby reálného socialismu, před nímž se člověk nikde neschoval.

A přesto byl tenhle zapadlý kout českého Podkrkonoší, kudy údajně chodí duchové a bytosti nadané kouzelnou mocí, zvláštní. Alespoň tím, že se tu udržoval jakýsi ostrůvek svobodomyslnosti.

Nutno podotknout, že hrádečkovské povídání a tlachání připomíná dávné časy spíš mile a pietně než s nějakým jiskrným ostrovtipem ne-li bájnou pohanskou osvíceností. Vždyť některé události už dávno zlidověly jako zábavné historky. Třeba ta, jak Olga Havlová vařila v zimě estébákům čaj, jak se s Lanďákem scházeli v noci na hřbitově. Nebo jak jel občan Havel na dovolenou po Československu a přitom zaměstnal desítky tajných policajtů, věrně jej doprovázejících na každém kroku.

Film takového nostalgického i pořádně černého humoru naší historie ale čerpá především z charismatu osobností, kolem nichž se tu staví další pomník, byť zdaleka ne okázalý ani nabubřelý. Česká televize uvede film ve čtvrtek 3. dubna od 20 hodin na ČT2.

Fenomén Hrádeček aneb duchové pod Břečtejnem, ČR (2008), 57 min.

Režie: Andrej Krob

Reklama

Výběr článků

Načítám