Hlavní obsah

Režisér Jiří Barta se s novou pohádkou zavřel na půdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrce animovaného Krysaře Jiří Barta je už téměř rok zavřený na půdě. Ta je vybudována v jednom z ateliérů Krátkého filmu na pražském Barrandově, kde vzniká celovečerní pohádka nazvaná Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?.

Článek

Zatímco loni v dubnu začalo natáčení v komorním duchu, po 11 měsících nabylo na tempu a projekt vzniká na pěti místech najednou. "Každé pracoviště obhospodařuje jeden animátor a Jiří Barta s pomocným režisérem Milanem Svatošem pobíhají z jednoho ateliéru do druhého a nestačí řešit problémy. Intenzivně jim pomáhají kameramani Ivan Vít a Zdeněk Pospíšil," řekla mluvčí projektu Mária Dufková.

Bardem mezi animátory je podle ní Alfons Mensdorf, který patří mezi animátorské špičky; jeho specialitou je animace látek. "Oživení starých prostěradel, která se vyvalí ze skříně na zaprášené půdě a promění se v bouřlivou řeku, bude lahůdkou pro diváky," slibuje Dufková. A bude to prý řeka natolik dravá, že se v ní málem utopí i hrdinové filmu, rytíř Krasoň a medvídek Mucha. Ten je mezi animátory nejoblíbenější loutkou - pohodář, tvárný, vždy s úsměvem, prostě takový, jak ho napsali ve scénáři Edgar Dutka a Jiří Barta. "Brzy se na scénu dostanou i živí herci v čele s Jiřím Lábusem v roli vládce Říše zla," dodala Dufková.

Producentem celovečerního animovaného projektu je Miloslav Šmídmajer z Bia Illusion, koproducenty Česká televize, firma UPP, bratislavská společnosti Continental Film a partneři z Japonska.

Barta se tímto projektem vrátil do filmové branže po 17 letech. Jeho snímky Zaniklý svět rukavic a Krysař patří mezi skvosty světové animované tvorby. Nyní poprvé pracuje na filmu pro děti, který by však podle něj měl potěšit i dospělé publikum. Rozpočet je 30 miliónů korun.

"Nebudou to žádné hvězdné války, ale klasická a dobrá ruční loutková animace," slíbil před rokem při "první klapce" zástupce společnosti UPP Boris Masník, který má na starosti speciální efekty. Film je snímán digitálně, počítače se starají například o vodu či kouř a usnadňují natáčení trikových scén před modrým pozadím.

Scénář vypráví příběh ze staré půdy, kde mají domov odložené hračky, které se tu zabydlely ve starém kufru. Těší se na své každodenní rituály, hry a radosti, chodí do práce, slaví narozeniny - prostě si užívají pohodu a harmonii domova. Až do chvíle, kdy vládce temné Říše zla zatouží po jejich kamarádce - panence Pomněnce. Dobrodružná výprava na její záchranu má být plná napínavých situací, nebezpečných okamžiků i komických prvků a humorných zápletek. Projekt dostal grant českého fondu kinematografie ve výši 5,5 miliónu korun a slovenského ministerstva kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám