Hlavní obsah

Členitost terénu ČR neumožní mít všude digitální TV

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členitost terénu České republiky neumožní mít všude, zejména v horských a řídčeji osídlených oblastech, dostupný digitální televizní signál, tak jako není všude dostupný analogový signál.

Článek

Občané si budou muset v takových lokalitách pořídit satelit včetně jednorázové dekódovací karty, což ale znamená finanční zásah do jejich již dnes tak napjatých rodinných rozpočtů. Koncesionářské poplatky přitom budou muset platit stále. Hovořilo se o tom ve středeční diskusi členů senátní mediální komise s generálními řediteli nebo zástupci České televize, Novy a Primy o technickém plánu přechodu na digitální vysílání.

Nova a Prima přitom na satelitu volně vůbec nejsou, pouze v převzatém vysílání distribuovaném např. v UPC Direct, které se ale měsíčně kromě pořízení a instalace satelitu platí podle druhu zakoupené nabídky.

„Dekódovací karta je nutná kvůli autorským právům. My můžeme volně vysílat jen ČT 24, protože to je naše původní autorské vysílání. ČT 1, ČT 2 a ČT 4 - Sport volně být nemohou. Dosáhli jsme alespoň toho, že se cena karty snížila na 599 korun,“ informoval senátory vedoucí projektu digitalizace České televize Pavel Hanuš. ČT by tedy na soukromě zakoupených satelitech byla, jaka to ale vyřeší Nova s Primou není vůbec jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám