Hlavní obsah

ČT bude číslovat nevhodné pořady

Právo, Novinky, jp, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Číslice označující věk, od kterého je vysílaný pořad pro děti a mládež vhodný, je novinkou, se kterou chce přijít Česká televize (ČT). Řekla to programová ředitelka ČT Kateřina Fričová na neveřejném semináři na téma Ohrožení fyzického, psychického a morálního vývoje dětí a mládeže v TV vysílání.

Článek

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václav Žák zdůraznil, jak velice chybí pevný zákonný rámec k posuzování toho, co je pro vývoj dětí a mládeže v TV vysílání škodlivé a co ne.

„Jestliže víme, že určitá scéna je pro děti nevhodná v reálném životě, pak důvodně předpokládáme, že taková scéna je pro ně nevhodná, i když ji vidí jen prostřednictvím televize,“ vysvětloval psycholog Jeroným Klimeš.

Diskuse vyzněla  v závěr, že ani televize, ani legislativa, ani postihy od mediálních rad nemohou sejmou z rodičů odpovědnost za správnou výchovu svých dětí.

Pokuty za ohrožení dětí jsou poměrně časté

České televize, a nejen ta veřejnoprávní, mají poměrně často problémy s pořady nevhodnými pro děti a pokuty padají jako na běžícím pásu. Naposledy bylo rozhodnuto např. o pokutě dva milióny korun za hudební klip skupiny Prodigy v pořadu Fantastické obrazy, který odvysílala ČT v roce 2003. Klip Smack My Bitch Up běžel odpoledne a obsahoval záběry na striptérku a "samoúčelné násilí". 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se domnívá, že videoklip ohrozil psychický, fyzický a mravní vývoj dětí a mládeže. ČT se odvolala, ale neuspěla.

Půlmiliónovou pokutu dostala loni Česká televize za odvysílání filmu Sametoví vrazi v době před 22. hodinou. I tento pořad, který obsahoval řadu násilných scén, podle Rady mohl ohrozit děti a mládež. TV Nova má platit např. za jeden díl seriálu Kriminálka Las Vegas odvysílaný 17. května. Stejně jako ČT se i Nova v podobných případech odvolává.

Reklama

Výběr článků

Načítám